Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Stockholm, begin twintigste eeuw. De arts Pontus Vossinge leidt een karig bestaan. Hij onderzoekt en behandelt de venerische ziekten van prostituees. Hij voelt zich gevleid als de gevierde auteur hem naar een medicijn vraagt waarmee een arts, in theorie, de perfecte moord zou kunnen plegen.
Titel
Moord in praktijk
Auteur
Kerstin Ekman
Vertaler
Janny Middelbeek-Oortgiesen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mordets praktik
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
222 p.
ISBN
9789044517026 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De klassieke roman ‘Dokter Glas’ van de Zweedse schrijver Hjalmar Söderberg (1869-1941) blijft lezers, auteurs en vertalers fascineren. Glas is begin 20e eeuw huisarts in Stockholm die onder invloed van de bekoorlijkheid van de jonge domineesvrouw Hanna haar veel oudere echtgenoot dominee Gregorius vermoordt. Terwijl Bengt Ohlsen de dominee in zijn roman ‘Gregorius’ (2009*) in het middelpunt van zijn roman plaatst, kiest Ekman voor een nieuw personage: de arts Pontus Vossinge. Hij leidt als arts voor Stockholmse prostituees een armoedig bestaan. Het lezen van twee van Söderbergs romans doet hem de schrijver benaderen met een medicijn, waarmee een arts in principe een perfecte moord kan plegen. Vossinge zelf brengt de misdaad in praktijk, waardoor het hem lukt – zij het voor een nogal hoge prijs – geld en aanzien te verwerven. Hij vraagt zich af of hij ook aan de wieg van de literaire moord op Glas heeft gestaan. Schrijfstijl en inhoudelijke compositie zijn overtuigend en meesterlijk. …Lees verder

Over Kerstin Ekman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kerstin Lillemor Hjorth Ekman (Risinge, 27 augustus 1933) is een Zweeds schrijfster.

Leven en werk

Ekman werd geboren als dochter van een fabrikant en studeerde letteren aan de Universiteit van Uppsala. Eind jaren vijftig werkte ze een poosje bij de film en van 1965 tot 1970 was ze lerares aan een volkshogeschool.

Ekman schreef in de jaren zestig een aantal detectiveverhalen die opvielen door de combinatie met sfeervolle natuurbeschrijvingen en een sterk psychologisch inzicht. Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde ze zich tot een van de meest vooraanstaande Zweedse realisten en woordkunstenaars. Spanning blijft echter een belangrijk ingrediënt in haar boeken, die verder worden getypeerd door fantasie en humor. Ook toont ze altijd een grote kennis van zaken van de dingen die ze beschrijft, bijvoorbeeld van beroepen en handvaardigheden.

Als literair schrijfster brak Ekman door met Heksenkringen (1974), over …Lees verder op Wikipedia