Boek
Nederlands

Van wie is die staart? : zoekboek

+1
Van wie is die staart? : zoekboek
×
Van wie is die staart? : zoekboek Van wie is die staart? : zoekboek

Van wie is die staart? : zoekboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Zoekplaten met planten en dieren op groot formaat. Bevat ook telopdrachten.
Onderwerp
Dieren
Titel
Van wie is die staart? : zoekboek
Auteur
Kerstin Zabransky
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[16] p. : ill.
ISBN
9789044818413 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zoekboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bijzonder aan het zoekboek Van wie is die staart? zijn de prenten in Kerstin Zabransky's geheel eigen stijl. De met de computer gemaakte illustraties nemen de lezer mee in een droomwereld. De strakke vormgeving, heldere kleuren zonder zwarte omlijning en herhaling van details zorgen voor een surrealistische sfeer, die wordt versterkt door Zabransky's gebruik van perspectief en ook de inhoud van de prenten.
Elke pagina toont een landschap bevolkt met dieren en planten: heuvels waar één type bloem op bloeit, een bruine beer, kangoeroes die rondom een sinaasappelboom springen, giraffen, apen, olifanten, vlinders en zwanen. De herkenbare dieren bieden houvast aan de kijkers.
Centraal in dit zoekboek staat de vraag: ‘Van wie is die staart?’ Op iedere bladzijde is een vossenstaart verstopt, maar ook een sinaasappel, een gele vlinder en een poes. Rondom deze voorwerpen en figuren zijn verhalen gecomponeerd. De gele vlinder is op zoek naar zijn familie, de witte poes leert e…Lees verder
Zoek- en ontdekprentenboek gesitueerd in de wildernis. Elke prent is over een dubbele pagina gedrukt en staat vol planten en dieren. Er is geen verhaal, maar bij elke illustratie staan enkele vragen. Het verbindende element zit in de herhaling van enkele dieren en een staart, waarvan pas op het eind duidelijk wordt aan wie die toebehoort. De vierregelige tekst is steeds in een benedenhoek van de prent gedrukt en nodigt uit tot kijken, zoeken en tellen. De telhoeveelheden zijn echter te groot en soms, als de te tellen voorwerpen heel klein zijn, te moeilijk voor jonge kleuters. De contourloze tekeningen zijn frisgekleurd en detailrijk. Het geheel doet erg 'vol' aan door de herhalingen; dit maakt het zoeken een uitdaging. Verzorgde uitgave op ruim A4-formaat en mat papier, met een kleurige, uitnodigende illustratie voorop. Voorlezen, samen bekijken en zoeken vanaf ca. 4 jaar.

Van wie is die staart?

In dit bijzondere zoekboek bevinden we ons de hele tijd in het midden van de natuur. Elke prent is voorzien van een viertal vragen over wat er allemaal te zien is.
Over de tekst kunnen we kort zijn: die is houterig en jammer genoeg behoorlijk inspiratieloos. Je kan je natuurlijk afvragen of een zoekboek voorzien moet zijn van prachtige verzen, maar het lijkt me wel een pluspunt. Bijzondere zoekitems: een sinaasappel die altijd terugkeert en een vossenstaart die achteraf vreemd genoeg van een meisje blijkt te zijn.
De illustraties zijn gestileerd en hebben een sterke grafische kant. Het kleurenpalet is quasi oneindig. De manier waarop de natuur is weergegeven doet van ver denken aan de prenten van Charley Harper.