Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wrede seizoenen

Kettly Mars (auteur), Marianne Kaas (vertaler)
Als een kritische journalist wordt opgepakt door het dictatoriale bewind in Hai͏̈ti in de jaren zeventig, staat zijn vrouw bij de bescherming van hun kinderen voor een moeilijke keus.
Titel
Wrede seizoenen
Auteur
Kettly Mars
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Saisons sauvages
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
284 p.
ISBN
9789044517521 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lezing van een dagboek van haar gearresteerde echtgenoot maakt de ik-figuur ervan bewust dat haar man met veel gevaarlijker activiteiten bezig was dan ze vermoedde. Door contact te leggen met een staatssecretaris van het regime in Haïti voor inlichtingen over haar man, gaat de ik-figuur een verbond met de duivel aan. Er is geen weg meer terug. Om haar kinderen te beschermen zal zij een hoge prijs moeten betalen. Een fascinerend verhaal, waarbij het dagboek inzicht geeft in de politieke en sociale situatie. De bezoekjes van de ik-figuur aan een voodoo-priesteres, die haar steeds waarschuwt, werpen licht op de voodoo-cultus, een aspect van de Haïtiaanse cultuur en van het regime, dat is gebaseerd op wantrouwen en verraad. De Haïtiaanse schrijfster (1958) biedt inzicht in het functioneren van een dictatoriale overheid die alles en iedereen tegen elkaar uitspeelt en niet schroomt om vriend en vijand als een baksteen te laten vallen. Geschikt voor een publiek dat wel over wat lenigheid van…Lees verder

Over Kettly Mars

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Kettly Mars (Port-au-Prince, 3 september 1958) is een Haïtiaans dichteres en schrijfster. Haar boeken zijn vertaald in het Nederlands, Engels, Italiaans, Deens en Japans.

Levensloop

Mars studeerde klassieke talen en had in de eerste vijfentwintig jaren van haar carrière een administratieve baan. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door poëzie en rond haar vijfendertigste begon ze voor het eerst zelf gedichten te schrijven, in eerste instantie nog behoudend over het belang van de liefde, het lichaam en seksualiteit in het dagelijkse leven van mensen.

Haar romans spelen zich af in Haïti, maar haar onderwerpen zijn in feite universeel. Ze legt onder meer verbindigen tussen sekse, ras, sociale klasse, spiritualiteit, macht en geweld. In 2003 kwam ze met haar debuutroman, Kasalé. Daarna volgden nog enkele romans waarvan Saisons sauvages haar eerste is die in het Nederlands uitkwam, onder de naam Wrede seizoe…Lees verder op Wikipedia