Boek
Nederlands

De poorten van het paradijs

Khaled Khalifa (auteur), Aafke S. Heuvink (vertaler)
In het gewelddadige Syrie͏̈ van 1982 groeit een meisje op bij drie tantes.
Titel
De poorten van het paradijs
Auteur
Khaled Khalifa
Vertaler
Aafke S. Heuvink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Madih al-Karahiya
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
508 p.
ISBN
9789044513882 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een meisje groeit op bij drie tantes in de Syrische stad Aleppo rond 1982. Syrië staat bol van dreiging en geweld tussen moslimbroeders en het regime. Ze sluit zich aan bij de moslimbroeders, komt in de gevangenis terecht, waar ze zeven jaar zit. Behalve haar eigen verhaal vertelt het boek ook veel verhalen over tantes, ooms en andere personen. Een doorlopende woordenstroom, soms heb je behoefte aan een pauze. De schrijver (1964) baseerde dit boek op zijn eigen jeugd in Aleppo. Het stond op de shortlist van de Arabische Booker Prize in 2008, maar werd in Syrië verboden. Er verschijnen weinig boeken uit Syrië in het Nederlands, dus een mooie kans om inzicht te krijgen in hoe Syrische vrouwen leven, praten, geloven en dromen. Kleine druk.

Over Khaled Khalifa

Khaled Khalifa (خالد خليفة) (Aleppo, 1964) is een Syrisch auteur. Khalifa schrijft behalve romans ook televisie- en filmscenario's en poëzie.

Prijzen en nominaties

  • "De poorten van het paradijs" (oorspronkelijke titel Madih al-karahiya), de (voorlopig) enige naar het Nederlands vertaalde roman van Khalifa (door Aafke S. Heuvink, in 2011 verschenen bij uitgeverij De Geus), werd in 2008 genomineerd voor de Arabic Booker Prize.
  • Khalifa werd in 2013 bekroond met de Naguib Mahfouz Medal for Literature (جائزة نجيب محفوظ) voor zijn roman La sakakin fi matabikh hadhihi al-madina (vrij vertaald "Geen messen in de keuken van deze stad").

Romans

Van onvertaald werk staat een vrije vertaling tussen "aanhalingstekens":

  • Haris al-Khadi'a (حارس الخديعة - "De bewaker van het bedrog") (1993)
  • Dafatir al-Qurbat (دفاتر القرباط) (200…Lees verder op Wikipedia