Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Er zijn geen messen in de keukens van deze stad

Khaled Khalifa (auteur), Djûke Poppinga (vertaler)
+1
Er zijn geen messen in de keukens van deze stad
×
Er zijn geen messen in de keukens van deze stad Er zijn geen messen in de keukens van deze stad

Er zijn geen messen in de keukens van deze stad

Genre:
Na het overlijden van de moeder blijken de verschillen binnen een Syrische familie in Aleppo groot; het Assad-regime heeft veel invloed op hun bestaan.
Titel
Er zijn geen messen in de keukens van deze stad
Auteur
Khaled Khalifa
Vertaler
Djûke Poppinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
La Sakakien fi Hadzihi al-Madina
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
312 p.
ISBN
9789044533828 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De gestrafte stad

Khaled Khalifa is een buitenbeentje in de Syrische literatuur, en niet alleen omdat hij als een van de weinigen nog altijd schrijft vanuit Syrië - waar zijn romans door het regime van Assad zijn verboden. In zijn aangrijpendeEr zijn geen messen in de keukens van deze stad doet Khalifa het verval van een familie en van de stad Aleppo samenvloeien. Jorn De Cock

'Het was een waar feest van waanzin, vol vreemde geuren. Aleppo raakte in de ban van een grenzeloze angst. Een zwaar gestrafte stad, zuchtend onder de willekeur van geheim agenten en corrupte gezagdragers, die tot niets anders in staat waren dan blinde overgave en het organiseren van dabka- bijeenkomsten tijdens de referenda van de president, waarover Jean aan zijn zoon schreef dat hij zich nog nooit in zijn leven zo diep had geschaamd.'

InEr zijn geen messen in de keukens van deze stad zijn de parallellen met het Aleppo van vandaag - de kosmopolitische stad, met zijn hoge citadel en kronkelende soeks, die intussen al twee jaar een frontlijn vormen in de Syrische oorlog - vaak niet ver te zoeken. Maar Khalifa beschrijft niet het Aleppo van 2015, wel de historische stad die onder het regime van vader en zoon Assad sinds 1970 langzaam een onderdrukte schim van zichzelf werd.

Khalifa's taferelen doen soms denken aan Gabriel García Márquez, met disfunctionele families, bevr…Lees verder

Na het overlijden van de moeder blijken de verschillen binnen een Syrische familie in Aleppo groot. We lezen over twee zussen: de vrijgevochten Sausan en de gehandicapte Soe’aad, over de muzikale broer die gaat vechten in Irak en over een homoseksuele oom. De vader is er vandoor met een Amerikaanse archeologe. Khaled Khalifa (Syrië, 1964) schreef eerder ‘De poorten van het paradijs’ (2011), dat verboden werd in Syrië. In beide boeken wil hij laten zien wat voor impact het heeft om te moeten leven onder een regime waar onderdrukking en wantrouwen de overhand hebben. Daar slaagt hij goed in. Hij schrijft vlot achter elkaar door, met weinig leespauzes. Het is alsof hij nog veel meer zou willen vertellen, maar het is soms wat vermoeiend lezen. Bekroond met de Naguib Mahfouz Medal for Literature 2013.

Over Khaled Khalifa

Khaled Khalifa (خالد خليفة) (Aleppo, 1964) is een Syrisch auteur. Khalifa schrijft behalve romans ook televisie- en filmscenario's en poëzie.

Prijzen en nominaties

  • "De poorten van het paradijs" (oorspronkelijke titel Madih al-karahiya), de (voorlopig) enige naar het Nederlands vertaalde roman van Khalifa (door Aafke S. Heuvink, in 2011 verschenen bij uitgeverij De Geus), werd in 2008 genomineerd voor de Arabic Booker Prize.
  • Khalifa werd in 2013 bekroond met de Naguib Mahfouz Medal for Literature (جائزة نجيب محفوظ) voor zijn roman La sakakin fi matabikh hadhihi al-madina (vrij vertaald "Geen messen in de keuken van deze stad").

Romans

Van onvertaald werk staat een vrije vertaling tussen "aanhalingstekens":

  • Haris al-Khadi'a (حارس الخديعة - "De bewaker van het bedrog") (1993)
  • Dafatir al-Qurbat (دفاتر القرباط) (200…Lees verder op Wikipedia