Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als een spiegel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een beroemde blinde pianist nodigt een jonge celliste tot haar verbazing uit om samen te spelen; langzamerhand komt zij erachter wat haar zo byzonder maakt.
Onderwerp
Muziek, Telepathie
Titel
Als een spiegel
Auteur
Kirstin Vanlierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2004
249 p.
ISBN
90-5933-065-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Las u ooit een boek dat u echt goesting bezorgde om muzieknotenleer te gaan studeren en vervolgens piano of cello te leren spelen? Als een spiegel is zo'n boek. Kirstin Vanlierde debuteert met een bijzonder sfeervol verhaal waarin je werkelijk vanaf de twééde bladzijde binnengezogen wordt. Het enige wat je vanaf dan nog wil, is dat iedereen jou met rust laat zodat je kan meedeinen op de letters en de sferen die Vanlierde knap uitzet. In deze roman schetst ze de levensloop van de celliste Ningal na haar afstuderen. Het werkloze geploeter wordt plots beëindigd door een ontmoeting met een razend bekende blinde pianist Tureck Szchumarovdin. De man voelt instinctief aan dat deze vrouw zijn muzikale partner is. Slechts later in het verhaal zal hij durven toegeven wat de lezer al direct vermoedt: Ningal en hij zijn ook als liefdespartners voor elkaar geboren. Toch is dit boek veel meer dan een mierzoet liefdesverhaal tussen twee muzikanten. Vanlierde tracht van haar roman tevens een p…Lees verder
Deze jongerenroman behandelt een bijzonder thema nl. de uitzonderlijke menselijke begaafdheid van het gedachten lezen. Het betreft twee begaafde jonge musici: hij is een blinde pianist, zij is cellist. Hun podiumuitvoeringen blijken zeer succesvol. De bedreiging komt van buiten: angstaanjagende medici willen op misdadige wijze het talent van gedachten lezen ontrafelen. Daarvoor worden personen gekipnapt en wordt met hen als proefpersoon geëxperimenteerd. Dit wordt als een reële dreiging beschreven. Hoewel de voorstelling van zaken zeer rooskleurig is b.v. het gedisciplineerde leven op een kasteel in Engeland, kan er zeker ook wensvervullende herkenning optreden bij het lezen van dit verhaal door jongeren. De roman is goed geschreven, onderhoudend en spannend, maar bezit dus ook ingrediënten van de kasteelroman. Vanaf ca. 13 jaar.

Als een spiegel

Weten zonder te weten, spreken zonder klank, zien wat iemand denkt ... allemaal mogelijk. Het sleutelwoord? Telepathie. En dat is precies waarrond het in dit boek draait. Ningal, een beloftevolle celliste, ontmoet op een dag Tureck, een befaamde pianist. Wanneer hun lichamen elkaar ontmoeten, raken hun geesten in elkaar verstrengeld. Ningal kan de gedachte aan Tureck niet meer loslaten en volgt hem naar zijn woonplaats in Londen. Daar ontdekt ze haar speciale gaven, wat een waardevolle, maar tegelijk beangstigende ervaring voor haar is. En die angst slaat pas echt toe als ze de volle omvang van haar missie in Londen beseft ... Met de nodige dosis spanning, gesteund door een hartelijke dosis tederheid baant het verhaal zich een weg naar de ontknoping. Elke bladzijde biedt ingehouden spanning, ingetogen emoties en wonderbaarlijke relaties. Het verhaal sleept je mee in een nieuwe wereld, waarvan het bestaan ter discussie kan worden gesteld, maar de impact niet. Zowel de impact van de spe…Lees verder

Over Kirstin Vanlierde

Kirstin Vanlierde (Gent, 8 november 1977) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind deed Vanlierde niets liever dan verhalen verzinnen, maar ze uitschrijven en afwerken deed ze vaker niet dan wel. Jaren later, wanneer ze haar diploma Germaanse Taal- en Letterkunde aan de UGent behaald had, lukt dat wel. Schrijven is ze ook altijd zonder tekstverwerker en met pen en papier blijven doen. Haar job als auteur combineert ze met lesgeven – Nederlands en Engels in de derde graad van het technisch onderwijs.

Werk

Vanlierde debuteerde in 2004 met Als een spiegel. Daarin ontmoet een celliste een blinde pianist. Communiceren doen ze woordeloos, via de muziek, en toch blijken ze dingen te horen, weten en zien van elkaar – meer dan hen lief is. Zo speelt ze subtiel met de grens tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Uit dit boek blijkt Vanlierdes interesse voor het bovennatuurlijke.

Na ha…Lees verder op Wikipedia