Boek
Nederlands

De wortels van de wereld

Kirstin Vanlierde (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Robin (12) wordt door een innerlijke stem naar de serres van Mendel geroepen. Ondertussen haalt Freya, de stem in Robins hoofd, hulp omdat het voortbestaan van de serres in gevaar is. Een vluchteling draagt namelijk een virus met zich mee. Met sfeervolle in zwart-wit en kleur. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Natuur
Titel
De wortels van de wereld
Auteur
Kirstin Vanlierde
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2020
155 p. : ill.
Aantekening
De wortels van de wereld is een vervolg op De serres van Mendel, maar kan ook los gelezen worden.
ISBN
9789463832038 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Robin (12) werkt op een sloopwerf en heeft een stem van een meisje in zijn hoofd die hem de weg wijst naar de serres, een immense koepel vol natuur. Hij heeft haar eerder ontmoet en is nu onderweg naar die plek, want ooit zouden ze elkaar terugzien. Ondertussen gaat Reya, die in die serres bij meneer Mendel woont, op zoek naar hulp, want na de komst van een besmette vluchteling verdorren de planten en blijft meneer Mendel zwaargewond achter. Dit stevige boek is een zelfstandig te lezen vervolg op ‘De serres van Mendel’* (2019), maar voorkennis is een pré. Dit boek is geen allemansvriend, het is een prachtig verzorgde uitgave voor poëtische fijnproevers die zich openstellen voor een sprookjesachtig en dromerig verhaal. Het verhaal, gedrukt op een 'perkamentachtige' ondergrond, is verdeeld over vier delen. De illustraties, soms met een kleuraccent, leveren evenveel verwondering op als de tekst. De personen zijn als zwarte silhouetten in de sfeervolle prenten gedrukt. Naast de paginagrot…Lees verder

De wortels van de wereld

In De wortels van de wereld volgen we de personages Robin en Reya, elk in hun eigen wereld. Waar en wanneer we in hun verhaal juist terechtkomen, is nogal onduidelijk, en vooral voor Robin is het zoeken hoe hij zich verhoudt tegenover de wereld rond hem. Gelukkig heeft hij een stem die tegen hem spreekt, Ree, en hoewel niemand anders haar ziet of hoort, voelt Robin zich op een manier toch met haar verbonden. Robin's verhaal begint pas echt wanneer de oude wijze vrouw uit het dorp hem opdraagt om een grot buiten het dorp te bezoeken. Reya's wereld wordt op z'n kop wordt gezet door een mysterieuze vreemdeling die bij de serres aanklopt.Het verhaal is een beetje verwarrend bij het begin, en dat zal waarschijnlijk een gevoel zijn voor zowel de lezers die het eerste boek in de reeks al hebben gelezen, als zij die met dit boek beginnen. Dat lijkt ook de opzet van het boek: je voelt als lezer de verwarring van het personage. Het duurt daarom best lang vooraleer…Lees verder

Over Kirstin Vanlierde

Kirstin Vanlierde (Gent, 8 november 1977) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind deed Vanlierde niets liever dan verhalen verzinnen, maar ze uitschrijven en afwerken deed ze vaker niet dan wel. Jaren later, wanneer ze haar diploma Germaanse Taal- en Letterkunde aan de UGent behaald had, lukt dat wel. Schrijven is ze ook altijd zonder tekstverwerker en met pen en papier blijven doen. Haar job als auteur combineert ze met lesgeven – Nederlands en Engels in de derde graad van het technisch onderwijs.

Werk

Vanlierde debuteerde in 2004 met Als een spiegel. Daarin ontmoet een celliste een blinde pianist. Communiceren doen ze woordeloos, via de muziek, en toch blijken ze dingen te horen, weten en zien van elkaar – meer dan hen lief is. Zo speelt ze subtiel met de grens tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Uit dit boek blijkt Vanlierdes interesse voor het bovennatuurlijke.

Na ha…Lees verder op Wikipedia