Impressie met teksten in de tekeningen over zwemmen, tekenen en schrijven en je daaraan overgeven.
Titel
Stroom
Auteur
Kirstin Vanlierde
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Vos Uitgeverij, 2018
[48] p. : ill.
ISBN
9789082856910 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijfster Kirstin Vanlierde en tekenaar Jurgen Walschot maakten samen deze graphic poem over zwemmen, tekenen en schrijven en je daaraan overgeven, het aan te durven om alles los laten. Je verdwijnt in het water, gedicht, tekening als in een baarmoeder ('het water is baarmoeder en buik tegelijk'). Zwemmen is ook als dichten en tekenen ('in dit bad ben jijzelf het penseel') en het water geeft een veiligheid die je onzekerheden en angsten doen verdwijnen. Langzaam wordt het donker ('de nacht is jouw mantel'), in het gedicht, in het water en op de tekeningen. Weer uit het water sta je uiteindelijk 'bloot en bibberend op de rand. In twee werelden tegelijk maar nergens thuis'. Dit mooi uitgevoerde beeldgedicht dompelt je even onder in een andere wereld, een onderwaterwereld. Met mooie gouaches, het verhalende gedicht is minder, het 'verdrinkt' in de beeldspraak. Sfeervol boekje maar als geheel toch wat magertjes. Verzorgde, gebonden uitgave in oblong formaat.

Over Kirstin Vanlierde

Kirstin Vanlierde (Gent, 8 november 1977) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind deed Vanlierde niets liever dan verhalen verzinnen, maar ze uitschrijven en afwerken deed ze vaker niet dan wel. Jaren later, wanneer ze haar diploma Germaanse Taal- en Letterkunde aan de UGent behaald had, lukt dat wel. Schrijven is ze ook altijd zonder tekstverwerker en met pen en papier blijven doen. Haar job als auteur combineert ze met lesgeven – Nederlands en Engels in de derde graad van het technisch onderwijs.

Werk

Vanlierde debuteerde in 2004 met Als een spiegel. Daarin ontmoet een celliste een blinde pianist. Communiceren doen ze woordeloos, via de muziek, en toch blijken ze dingen te horen, weten en zien van elkaar – meer dan hen lief is. Zo speelt ze subtiel met de grens tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Uit dit boek blijkt Vanlierdes interesse voor het bovennatuurlijke.

Na ha…Lees verder op Wikipedia