Boek
Nederlands

En?

Kitty Crowther (auteur)
+1
En?
×
En? En?
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
In een kinderkamer wordt gewacht op een bijzonder iemand. Elk knuffeldier dat binnenkomt vraagt hetzelfde: 'En?' Op wie wachten deze knuffeldieren? Prentenboek met paginagrote potloodtekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
En?
Auteur
Kitty Crowther
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Alors?
Editie
2
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789058386373 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Knuffels (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een kinderkamer wordt gewacht op een bijzonder iemand. Iedere knuffel die binnenkomt, vraagt hetzelfde: 'En?' En het antwoord is dan 'Nee!' of 'Niks.', gedrukt in kleine of grote vette letters. Op wie wachten deze knuffeldieren? De verschuiving in het verhaal is subtiel: het ontwikkelt zich doordat na het omslaan van iedere bladzijde een figuur is toegevoegd in de tekening. De gezichtsuitdrukking en houding van de aanwezige figuren veranderen heel fijntjes. Door het raam is te zien dat de dag verandert in de nacht. De tekeningen in potlood, Oostindische inkt en kleurpotlood zijn ingetogen door hun zachte lijnvoering. De figuren met hun maskerachtige, maar vriendelijke gezichten, vormen als het ware eilandjes op de witte achtergrond van het papier. Het geheel ademt een bijzondere, enigszins surrealistische atmosfeer. Het verhaal wordt bijna helemaal verteld door de tekeningen. De minimale tekst is grappig door de herhaling en door de herkenning bij de (voor)lezer. De Belgische illus…Lees verder

en?

De setting in dit kleine prentenboek is een speelkamer. Eén voor één komen vreemde figuren binnengesijpeld, die elk de simpele vraag “En?” stellen en vervolgens een plaatsje in de kamer innemen. Het antwoord is telkens nee. Tot een peuter de kamer binnen waggelt en alle poppen en knuffels die op hem gewacht hebben, mee in bed neemt.
Op zich een eenvoudig en herkenbaar gegeven, maar toch vraag ik me af of jonge kleuters dit standpunt kunnen begrijpen. De kracht van dit verhaaltje voor het slapengaan ligt in de zeer specifieke tekenstijl van Kitty Crowther.

Over Kitty Crowther

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Prolineserver (talk)

Kitty Crowther (Brussel, 4 april 1970) is een Belgisch illustrator en auteur van Franstalige jeugdliteratuur.

Na het behalen van haar graduaat in Plastische Kunsten aan het Institut Saint-Luc te Brussel, begon ze eerst met illustreren en daarna met het publiceren van teksten. In 2006 werd haar de driejaarlijkse Grote Prijs van de Franse Gemeenschap van België toegekend. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), voor haar gehele werk, kreeg zij in 2010. De daaraan verbonden prijs van vijf miljoen Zweedse kronen is wereldwijd de grootste prijs die een auteur of illustrator van kinder- of jeugdboeken in de wacht kan slepen.

Zij is onder meer bekend om haar serie Poka & Mine,die ze begon in 2005.

Publicaties

Kitty Crowther werkte aan de volgende boeken als illustrator of als schrijver: