Boek
Nederlands

Mini wordt wakker : een avontuur van Mini en haar papa

Kitty Crowther (auteur)

Mini wordt wakker : een avontuur van Mini en haar papa

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het kleine insect Mini doet erg haar best om op een zonnige ochtend haar vader wakker te maken. Prentenboek met eenvoudige, humoristische tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Opstaan
Titel
Mini wordt wakker : een avontuur van Mini en haar papa
Auteur
Kitty Crowther
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Poka et Mine : le réveil
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
[32] p. : ill.
ISBN
9789045102344 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dagelijks leven (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klein formaat prentenboek over het aangeklede gevleugelde meisjesinsectje Mini dat op een mooie zonnige ochtend erg haar best doet om haar vader op een lieve manier wakker te maken. Ze springt op zijn bed, maakt een ontbijt voor hem klaar, leest een boek terwijl hij eet en gaat zichzelf dan alvast aankleden. Maar dan is haar vader weer in slaap gevallen… maar niet heus! Ze gaan naar buiten en op een lekker plekje in de zon valt Mini in slaap. Lief verhaal zonder enige overbodige franje. De tekst is kort en bondig, en ontbreekt als die niet nodig is. Ook de vrijstaande illustraties met kleurpotlood - op elke pagina een nieuwe - van de tweevoudig Zilveren Penseelwinnares blinken uit in eenvoud en doeltreffendheid, en bezitten humoristische details. Grappig is dat zowel vader als dochter zes pootjes hebben, hetgeen consequenties heeft voor het aantal mouwen in hun truien. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Mini wordt wakker

Mini wordt wakker en zit vol energie. Buiten schijnt de zon en ze wil dolgraag met papa gaan spelen. Maar papa geraakt niet uit zijn bed. Mini maakt een uitgebreid ontbijt. (Daarbij komen haar vier armpjes goed van pas. Mini is immers een insectenmeisje!) Ze heeft zelfs genoeg geduld om toe te zien hoe papa eet en drinkt en zijn krant leest. Ondertussen kleedt ze zich al aan. Groot is haar ontgoocheling als ze ziet dat papa dan nog altijd in bed ligt. Gelukkig heeft hij haar gefopt. Hij had zich ook al aangekleed maar is vlug terug in bed gekropen met zijn kleren aan. Ze gaan samen naar de vijver in het park. Het is er zo mooi dat ze alle twee sprakeloos genieten. Maar Mini is wel opvallend stil… Twee andere boeken van Kitty Crowther, ‘In het pikkedonker’ en ‘Kleine Dood en het meisje’ werden eerder bekroond met een Zilveren Penseel. Dit boekje is erg eenvoudig maar daarom niet minder mooi. Door zijn eenvoud is het vertederend. Het verhaaltje is herkenbaar en spreekt aan. De speels…Lees verder

Over Kitty Crowther

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Prolineserver (talk)

Kitty Crowther (Brussel, 4 april 1970) is een Belgisch illustrator en auteur van Franstalige jeugdliteratuur.

Na het behalen van haar graduaat in Plastische Kunsten aan het Institut Saint-Luc te Brussel, begon ze eerst met illustreren en daarna met het publiceren van teksten. In 2006 werd haar de driejaarlijkse Grote Prijs van de Franse Gemeenschap van België toegekend. De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), voor haar gehele werk, kreeg zij in 2010. De daaraan verbonden prijs van vijf miljoen Zweedse kronen is wereldwijd de grootste prijs die een auteur of illustrator van kinder- of jeugdboeken in de wacht kan slepen.

Zij is onder meer bekend om haar serie Poka & Mine,die ze begon in 2005.

Publicaties

Kitty Crowther werkte aan de volgende boeken als illustrator of als schrijver: