Boek
Nederlands

De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië

Kitty Jasir (auteur), Peter Van Harmelen (illustrator)
+1
De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië
×
De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië

De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De dakloze wees Sadim wordt, samen met een spiegel, op de markt van Bagdad verkocht aan een prinses. Het blijkt een heel bijzondere spiegel te zijn. Arabisch sprookje met illustraties in waterverf en inkt. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
De wonderspiegel : een vertelling uit het oude Arabië
Auteur
Kitty Jasir
Illustrator
Peter Van Harmelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon, 2008
64 p. : ill.
ISBN
9789052474014 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sadim, een blijmoedige dakloze wees, is altijd op de markt in Bagdad te vinden waar hij de kooplieden voor wat eten helpt. Op een dag wordt hij samen met een bijzondere spiegel verkocht aan de prinses en krijgt hij als haar hulpje een goed leven in het paleis. Bij het oppoetsen van de spiegel blijkt dat daarin het verleden of juist het nu en de toekomst zichtbaar worden. Dankzij de toverspiegel kan Sadim de Kalief een zeer grote dienst bewijzen en lacht geluk hem toe. Wat traag verteld, voortkabbelend Arabisch sprookje dat nergens echt spannend wordt. Alles zit Sadim mee, hij komt maar een keer oog in oog te staan met iemand die het slecht met hem voor heeft, maar dan doet onmiddellijk de spiegel zijn werk. De met waterverf ingekleurde, fijne pentekeningen van verschillend formaat zijn gladjes en cliché. Aardig verhaal dat zich goed leent tot (in gedeeltes) voorlezen, maar dat niet echt iets toevoegt aan het sprookjesaanbod. Vanaf ca. 6 jaar.

De Wonderspiegel

Dit verhaal speelt zich af in de tijd toen de Kalief van Bagdad nog regeerde over heel Arabië. De markt van Bagdad is het huis van de ouderloze jongen Sadim. Het is een mooi, beminnelijk jongetje. Hij maakt zich nuttig door de kooplui te helpen en zo komt hij aan voedsel. Het gaat de laatste tijd niet goed met het land. De rijke schat waaruit de kaliefs altijd putten om de armsten te helpen, is verdwenen en met de schat ook de verhalenvertellers die de mensen opbeurden. Sadim ontdekt dat een koopman een oude spiegel heeft, die hij nog nooit aan iemand aangeboden heeft. Op zekere dag verkoopt de handelaar de spiegel aan de vrouw van de Kalief. Die prinses heeft ook Sadim opgemerkt en neemt hem als page naar het paleis. Vanaf dat moment wordt Sadims leven een feest. De jongen blijkt over speciale gaven te beschikken en de spiegel, die een toverspiegel is, openbaart alleen aan Sadim dingen over het verleden, als hij hem oppoetst in linkse richting, en de toekomst als hij naar rechts v…Lees verder