Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De stenen kist : misdaadroman

Kjell Eriksson (auteur)

De stenen kist : misdaadroman

In de reeks:
Genre:
Als een moeder en haar kind bewust worden doodgereden, is de vader de eerste verdachte; als ook hij echter dood gevonden wordt, moet inspecteur Ann Lindell het onderzoek in een andere richting voortzetten.
Titel
De stenen kist : misdaadroman
Auteur
Kjell Eriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Stenkistan
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2011 | Andere uitgaves
352 p.
ISBN
9789044522549 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Zweed Kjell Eriksson (geb. 1953) debuteerde begin jaren '90 en heeft intussen twee romans en drie misdaadboeken op zijn naam staan. Zijn eerste twee detective-thrillers werden respectievelijk als beste debuut en beste misdaadroman bekroond door de Zweedse Academie van Misdaadschrijvers. De stenen kist, de derde detective met rechercheur Ann Lindell, is de eerste vertaling. Een stevig gehalte aan Kurt Wallander-melancholie maken Erikssons boeken bijzonder geschikt voor liefhebbers van Henning Mankell. In De stenen kist worden Josefin Cederén en haar dochtertje overreden op een landweg; de dader is spoorloos. Wanneer Sven-Erik, Josefins man, zelfmoord pleegt, lijkt het gezinsdrama afgesloten. Maar een actie van dierenbeschermers tegen zijn medisch onderzoeksintituut MedForsk maakt dat het onderzoek opnieuw geopend wordt. Lindell ontrafelt een moordzaak met vertakkingen tot in Spanje en de Dominicaanse Republiek. [Kris van Zeghbroeck]
Als een moeder en haar kind bewust worden doodgereden, is de vader verdachte nummer-één. Als deze ook dood wordt gevonden, moet inspecteur Ann Lindell het over een andere boeg gooien. De karakterisering is sterk. Met name de hoofdpersoon komt goed tot leven met de typische Scandinavische melancholie en lotsverbondheid met de slachtoffers. Jammer dat de vele collega's van de inspecteur minder uit de verf komen. Het plot is consequent, goed te volgen en leidt tot een adequate afronding. Het thema van milieuterrorisme tegen de bio-industrie is actueel. Het taalgebruik is verzorgd en niet gecompliceerd. Het geweld wordt terughoudend beschreven. De auteur neemt de tijd zijpaden te bewandelen, waardoor het boek meer reliëf en diepgang krijgt. Een degelijke literaire thriller, de vierde van de Zweedse auteur maar de eerste die in het Nederlands vertaald werd. Kleine druk.