Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Waar we ooit liepen

Kjell Westö (auteur)
+1
Waar we ooit liepen
×
Waar we ooit liepen Waar we ooit liepen

Waar we ooit liepen

Het leven van de Zweedstalige bourgeoisie en de Finstalige arbeidersklasse in de Finse hoofdstad Helsingfors in de roerige periode tussen 1905 en 1938.
Titel
Waar we ooit liepen
Auteur
Kjell Westö
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Där vi en gång gått
Uitgever
Breda: De Geus, 2008
575 p.
ISBN
9789044511093

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Enkele dagen geleden zocht ik bij de muziekboer tussen stapels cd's naar Schubert. Of de verkoopster me kon helpen zoeken naar de 'Impromptu in f-mol'? Schubert bleek meerdere Impromptu's gecomponeerd te hebben. Of ik de muziek kon beschrijven? Ik deed het met een citaat uit Waar we ooit liepen van Kjell Westö. Hij was er uiteindelijk de oorzaak van dat ik hier verzeild was geraakt. "Na een paar minuten komt er een lange melodielijn waarin de mol plots omhoogschiet in een lichte en moeiteloze dur die groeit en groeit en zo mooi wordt dat hij uiteindelijk rouwrandjes krijgt, de jubelende levensvreugde over kop laat slaan, in melancholische weemoed breekt en zichzelf hervindt, veranderd in mol." Ik ben buitengewandeld met een compilatie van Schubert. Zo ver kan de taal van Westö je krijgen.
In rijpe, literaire volzinnen gidst Kjell Westö je door de geschiedenis van Helsingfors, de stad die wij Helsinki noemen. Hoewel hij het verhaal over zeven 'boeken' uitspint, wordt er niet…Lees verder
De in het Zweeds schrijvende Finland-Zweed (1961) ontving voor deze roman de prestigieuze Finlandiaprijs. Hij beschrijft het leven van de Zweedstalige bourgeoisie en de Finstalige arbeidersklasse in de Finse hoofdstad Helsingfors in de roerige periode tussen 1905 en 1938. De fictieve helden komen uit alle geledingen van de bevolking. Het dienstmeisje Vivian, de communistische voetballer Allu, de directeurszoon Eccu, de intellectueel Ivar: allemaal worden zij verscheurd tussen de onafhankelijkheidsstrijd tegen Rusland, de Eerste Wereldoorlog en de Finse burgeroorlog. Nauwgezet legt Westö een gewelddadig en autoritair stuk Finse geschiedenis bloot. In het broeierige klimaat van oorlog, opstand, chaos en nationalisme zijn het juist de persoonlijke verhalen en ervaringen van zijn personages die de lezer meeslepen in de historische situatie. Het geheel is in een mooie en beeldende taal geschreven, zorgvuldig onderbouwd door een grote diversiteit aan historische feiten. Een uitermate degeli…Lees verder

Over Kjell Westö

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kjell Westö (Helsinki, 6 augustus 1961) is een Zweedstalige Finse schrijver en journalist. Hij studeerde aan de Svenska social- och kommunalhögskolan in Helsinki. Hij begon als dichter maar stapte later over op het schrijven van korte verhalen en romans. Westö woont in Helsinki met zijn gezin (twee kinderen). Hij is de broer van Mårten Westö, die ook schrijver is.

In 1990 ontving Westö de Finse Staatsprijs voor Literatuur voor zijn verhalenbundel Utslag och andra noveller ("Uitslag en andere novellen"). Voor zijn roman Waar we ooit liepen kreeg hij in 2006 de Finlandiaprijs. Al eerder werden drie van zijn boeken genomineerd (1990, 2000, 2003). Zijn winnende roman was dat jaar ook een van de best verkochte boeken van Finland. Zijn roman Drakarna över Helsingfors ("Vliegers boven Helsinki") werd in 1997 bekroond met de Dank voor het boek-medaille en in 2001 verfilmd.

Westö's romans spelen zich af in Helsinki. In de roman Waar we ooit liepe…Lees verder op Wikipedia