Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De gouden baard

Klaas Verplancke (auteur)
+1
De gouden baard
×
De gouden baard De gouden baard
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De koning heeft een prachtige baard. Omdat hij zo ijdel is, verbiedt hij anderen om ook een baard te laten groeien. Maar dan gebeurt er iets wat de koning niet had verwacht. Loopt hij nu gevaar door zijn eigen wet? Prentenboek met humor voor lezers van alle leeftijden. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De gouden baard / tekst en illustraties Klaas Verplancke
Auteur
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The king's golden beard
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, © 2022
[36] p. : ill.
ISBN
9789045127262 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lang geleden leefde er een koning met een schitterende baard die wel van goud leek. Die mocht nooit worden geknipt, en niemand anders mocht ook maar enige vorm van gezichtsbeharing laten groeien – op straffe van in duizend stukjes geknipt te worden. Ondertussen groeide de koningsbaard door, totdat die de hele wereld rond was gegaan en via de achterdeur weer naar binnenkwam. De koning riep onmiddellijk dat de eigenaar – wie het ook was – in mootjes moest worden geknipt. Humorvol sprookje over een domme machthebber, die net zo kortzichtig is als zijn baard lang is. De illustrator is goed geslaagd in de verschillende perspectieven, een speelse vormgeving en doordacht kleurgebruik. Het taalgebruik is creatief. De humor richt zich zowel op de jonge als op de volwassen lezer. Een voorbeeld van dat laatste zijn de pinguïns die, vanwege de opwarming van de aarde (door de baard), zich moeten redden op wat ijsschotsen. Prentenboek met illustraties in goedgekozen kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.

De gouden baard

Een koning is zo ingenomen met zijn gouden baard dat hij hem voortdurend bewondert, en een wet uitvaardigt dat niemand anders een baard of snor mag laten groeien. De overtreder zal met een nagelschaartje in duizend stukjes geknipt worden. Terwijl werkelijk alle onderdanen zich dagelijks zorgvuldig scheren en (laten) knippen, groeit de baard van de koning de wereld rond en komt hij piepen aan zijn eigen achterdeur. De koning stuurt zijn wachters erop uit om de eigenaar van deze baard te vinden en te straffen.Wat een rijk en ijzersterk verhaal en toch zo lichtvoetig gebracht! De koning is uiteraard een domme, waanzinnig zelfingenomen en ronduit gevaarlijke dictator. Die op het einde zijn verdiende loon krijgt. Hij mag de astronomen uitgelachen hebben bij hun uitspraak dat de aarde rond is, het bewijs van hun theorie doet hem ongenadig de das om en straft hem voor zoveel onwetendheid en ongeloof. Daarbovenop ontploft de onredelijke wet die hij uitvaardigt in zijn ei…Lees verder

Over Klaas Verplancke

Klaas Verplancke (Zwevegem, 21 juni 1964) is een Vlaams illustrator en auteur.

Biografie

Verplancke is een van de bekendste Vlaamse illustratoren. Hij illustreert onder meer voor tijdschriften en maakt boeken voor alle leeftijden en genres. Hij won verscheidene belangrijke prijzen in binnen- en buitenland.

Hij studeerde publicitaire grafiek en fotografie aan het Sint-Lucas Instituut te Gent. Na zijn studies bevorderde hij de mentale en fysieke lenigheid van Belgische soldaten als vormgever van het militaire weekblad VOX. Later ging hij de reclame maken voor mayonaise, aambeienzalf en kiekendraad. Na een eindeloze reeks publicaties en boeken in 60 vertalingen is Klaas een internationaal veelgeprezen illustrator die nu en dan eens schrijft. Vaak om te lachen, soms ook ernstig maar elke dag beter dan gisteren.

Nadat hij met heel wat Vlaamse en Nederlandse auteurs had samengewerkt, begon Klaas Verplancke in 1996 zelf o…Lees verder op Wikipedia