Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wortels, of De tijd die wachten heet

Klaas Verplancke (auteur)

Wortels, of De tijd die wachten heet

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een eenzame heuvelwachter plant op een dag een zaadje. De boom die er uit groeit, helpt hem uit zijn isolement te breken. Prentvertelling met symbolische tekeningen in zachte tinten. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Wortels, of De tijd die wachten heet / tekst en ill. Klaas Verplancke
Auteur
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
58 p. : ill.
ISBN
90-5908-049-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Wortels', Klaas Verplancke

Ries is een eenzame heuvelwachter die een zaadje vindt en zaait. Even later staat er plots een vent van een boom. Maar Ries vindt het te veel en te veel ineens. Toch krijgt hij er takken van, voor warmte, schaduw voor koelte, vruchten en zingende vogels. En vertelt de boom hem verhalen die hij in zijn wortels hoort. Tot hij doodgaat en omvalt, en zo een brug maakt naar een andere eenzame heuvel. Niet bepaald verrassende illustraties van Boekenpauw-winnaar Verplancke, maar wel een mooie taal en een nuttig gebruik van kleur en typografie. De filosofie achter zijn tweede solo-boek is makkelijk toegankelijk en zet de lezer aan het denken over vriendschap en eenzaamheid. (+6)

KDr

Uitg. Davidsfonds/Infodok, 58 blz., 13,50 euro.

Op een kale heuvel woont een eenzame heuvelwachter, die zijn dagen slijt met eindeloos wachten. Als hij op een dag een zaadje vindt, stopt hij het in de grond. Dit verandert het leven van de wachter. Hij voelt zich gedwongen te communiceren met de boom, maar vindt dat dit zijn vertrouwde bestaan verstoort. Langzaam wint de boom enig vertrouwen door verhalen te vertellen. Deze zijn op warm terra afgedrukt. Kleur van papier en lettertype benadrukken de afstand tussen boom en wachter. Op poëtische wijze speelt de schrijver/tekenaar in deze prentvertelling met woorden en hun betekenis. De boodschap 'wachten en niets doen' levert weinig op en krijgt vorm bij de dood van de boom. "De tijd heeft hem omgehakt."; zo vormt hij een brug naar de dichtst bijzijnde heuvel. Op de laatste pagina hoort de heuvelwachter iemand naar hem toekomen over de brug. Ogenschijnlijk simpel verhaal met eenvoudige, paginagrote tekeningen in zachte tinten waarachter een diepere betekenis zit. De tekst in de ik-vorm…Lees verder

Over Klaas Verplancke

Klaas Verplancke (Zwevegem, 21 juni 1964) is een Vlaams illustrator en auteur.

Biografie

Verplancke is een van de bekendste Vlaamse illustratoren. Hij illustreert onder meer voor tijdschriften en maakt boeken voor alle leeftijden en genres. Hij won verscheidene belangrijke prijzen in binnen- en buitenland.

Hij studeerde publicitaire grafiek en fotografie aan het Sint-Lucas Instituut te Gent. Na zijn studies bevorderde hij de mentale en fysieke lenigheid van Belgische soldaten als vormgever van het militaire weekblad VOX. Later ging hij de reclame maken voor mayonaise, aambeienzalf en kiekendraad. Na een eindeloze reeks publicaties en boeken in 60 vertalingen is Klaas een internationaal veelgeprezen illustrator die nu en dan eens schrijft. Vaak om te lachen, soms ook ernstig maar elke dag beter dan gisteren.

Nadat hij met heel wat Vlaamse en Nederlandse auteurs had samengewerkt, begon Klaas Verplancke in 1996 zelf o…Lees verder op Wikipedia