Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vulkaan : roman onder emigranten

Klaus Mann (auteur), Ria van Hengel (vertaler)
+1
De vulkaan : roman onder emigranten
×
De vulkaan : roman onder emigranten De vulkaan : roman onder emigranten

De vulkaan : roman onder emigranten

Genre:
Een groep intellectuelen en kunstenaars, die Hitler-Duitsland in 1933 is ontvlucht, probeert een nieuw bestaan op te bouwen.
Titel
De vulkaan : roman onder emigranten
Auteur
Klaus Mann
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Vulkan : Roman unter Emigranten
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
544 p.
ISBN
9789021408781 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de gekte over is, keren we terug

ROMAN. Klaus Manns grootse emigrantenroman uit 1939 is eindelijk vertaald. In De vulkaan wordt Mann omringd door zijn van heimwee doortrokken personages. Hun angst en hoop zijn ook die van hem.

Iedereen heeft heimwee in de grote roman De vulkaan (1939) van Klaus Mann (1906-1949). Het is het 'emigrantenlot' van zijn ontheemde personages. Het verhaal begint in 1933 in een Parijs café. Een groepje vluchtelingen, zojuist vanuit Berlijn in de Franse hoofdstad aangekomen, probeert zich te verhouden tot hun ballingschap. 'Er ontstond een nieuwe hartelijkheid, ongeveer zoals na een natuurramp; de bewoners van een brandend huis die op straat bij de puinhopen van hun have en goed staan...'

Het zal tijdelijk zijn, dat weten ze zeker, en die overtuiging wordt gedeeld door bijna alle personages. Op een dag, als de gekte over is, zullen ze terugkeren. Ze wachten, maken plannen, dwalen door vreemde straten. Iemand raakt verslaafd aan heroïne, een ander wordt beroemd met een antifascistisch poëzieprogramma, iemand zet zich in voor lotgenoten, weer iemand anders wordt gek.

Zorgvuldig beschrijft Mann de spagaat waarin elke vluchteling terechtkomt. Het leven d…Lees verder

Wachten tot de gekte over is ...

Klaus Manns grootse emigrantenroman is eindelijk vertaald. De vulkaan leest als het verslag van een ooggetuige, indringend, oprecht, dicht op de huid.

Iedereen heeft heimwee, in de grote roman De vulkaan (1939) van Klaus Mann (1906-1949), dat is het 'emigrantenlot' van zijn ontheemde personages. Het verhaal begint in 1933 in een Parijs café. Een groepje vluchtelingen, zojuist vanuit Berlijn in de Franse hoofdstad aangekomen, probeert zich te verhouden tot hun ballingschap. 'Er ontstond een nieuwe hartelijkheid, ongeveer zoals na een natuurramp; de bewoners van een brandend huis die op straat bij de puinhopen van hun have en goed staan...'

Het zal tijdelijk zijn, dat weten ze zeker en die overtuiging wordt gedeeld door bijna alle personages. Op een dag, als de gekte over is, zullen ze terugkeren.

Ze wachten, maken plannen, dwalen door vreemde straten. Iemand raakt verslaafd aan heroïne, een ander wordt beroemd met een antifascistisch poëzie-programma, iemand zet zich in voor lotgenoten, weer iemand anders wordt gek. Zorgvuldig beschrijft Mann de spagaat waarin elke vluchteling terechtkomt. Het leven …Lees verder

Emigrantenroman uit 1939 (bij Querido) die bericht over de lotgevallen van een groep intellectuelen en kunstenaars die Hitler-Duitsland in 1933 zijn ontvlucht. Via een aantal individuele geschiedenissen – waarin de lezer onder anderen de auteur (1906-1949) zelf en zijn zus Erika herkent – ontstaat een indringend beeld van de psychische gesteldheid van de ballingen. Een eerlijke, anti-sentimentele roman die opvallend voor die tijd, naast theoretisch-politieke discussies op onverhulde wijze bericht over drugsgebruik en homoseksuele liefde. Omvangrijk, levensecht document over een groep antiburgerlijke antifascisten die proberen te overleven, zich verzetten of ten onder gaan.

Over Klaus Mann

Klaus Heinrich Thomas Mann (München, 18 november 1906 - Cannes, 21 mei 1949) was een Duits schrijver. Hij was een zoon van de beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann en diens vrouw Katia Mann (geboren Pringsheim).

Biografie

Klaus Mann werd op 18 november 1906 geboren in München, als tweede kind en oudste zoon van Thomas Mann en Katia Pringsheim. Klaus vormde bijna zijn hele leven een onafscheidelijk duo met zijn een jaar oudere zus Erika. In 1925 publiceerde hij op 18-jarig leeftijd zijn eerste toneelstuk Anja und Esther, dat de lesbische liefde tussen twee vrouwen als thema had, wat als een schandaal gezien werd. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste boek, de novellebundel Vor dem Leben. In het voorjaar van 1925 had Klauss Mann zijn eerste grote buitenlandse reis gemaakt, naar Engeland, Parijs, Marseille, Tunesië en terug via Palermo, Napels en Rome. Daarna kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuali…Lees verder op Wikipedia

Suggesties