Boek
Nederlands
Een aankomend schrijver brengt de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo door, waardoor hij overgevoelig en zenuwachtig reageert op zijn gevoelens en gewaarwordingen.
Onderwerp
Armoede, Hamsun, Knut
Titel
Honger
Auteur
Knut Hamsun
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sult
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007 | Andere uitgaves
208 p.
ISBN
9789045000633 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

"Honger" is een deels autobiografische roman over een schrijver in spe die de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo doorbrengt. Hoewel er ook een liefdesverhouding in wordt beschreven, gaat het in wezen om de gevoelens en gewaarwordingen en de dagelijkse zorgen van de overgevoelige en vanwege zijn hongerdelirium vaak zenuwachtig reagerende hoofdpersoon. Dankzij een ondertoon van ironie en galgenhumor, de moderne, vlotte verhaaltrant, en de ondanks zijn ellende toch levenslustige ik-figuur, is het geen triest relaas geworden, maar een meeslepend boek, dat Hamsun in een klap beroemd maakte en dat later verfilmd werd. Met een informatief nawoord. De Noorse schrijver (1859-1952) kreeg in 1920 de Nobelprijs. Paperback; vrij kleine druk.

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties