Boek
Nederlands

Pan : uit de papieren van luitenant Thomas Glahn

Knut Hamsun (auteur), Rita Verschuur (vertaler), Isaac Bashevis Singer (nawoord)
De verliefdheid van een jonge luitenant voor een grillige vrouw neemt obsessieve vormen aan en stort hem in manisch-depressieve gevoelens.
Titel
Pan : uit de papieren van luitenant Thomas Glahn
Auteur
Knut Hamsun
Vertaler
Rita Verschuur
Nawoord
Isaac Bashevis Singer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Pan : av løytnant Thomas Glahns papirer
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2009 | Andere uitgaves
189 p.
ISBN
9789044512861 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De beroemdste roman van de Noorse auteur (1859-1952, Nobelprijs). Het verhaal speelt zich af in een gehucht in Noorwegen in de 19e eeuw. Luitenant Glahn verblijft met zijn hond in een afgelegen hut. Dan ontmoet hij de eigenzinnige jongedame Edvarda. Er ontstaat een korte, hevige romance, maar al snel slaat de liefde om in een grillig kat-en-muis-spel. Glahn weet zich geen houding te geven en haalt domme stunten uit om bij haar in de gunst te komen. Om haar te vergeten begint hij een affaire met de vrouw van de smid, maar dit schenkt hem geen innerlijke rust. Hij vertrekt naar Indië. Ook hier blijft Glahn zich vreemd en obsessief gedragen en zijn suïcidale karakter en provocerende acties leiden tot een vroege dood. Hoewel de term manisch-depressief in de 19e eeuw nog niet in zwang was, zou het een goede omschrijving geven van de persoonlijkheid van Glahn. Hamsuns jonge antiheld is zowel uitermate onbezonnen als zeer zwaarmoedig. Het verhaal is mooi en lyrisch geschreven met veel gevoel…Lees verder

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties