Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De oversteek

Koen D'haene (auteur)
+1
De oversteek
×
De oversteek De oversteek
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer een Vlaamse jongen in 1912 naar New York emigreert, kan hij niet vermoeden onder welke omstandigheden hij terug zal keren naar zijn geboortegrond.
Titel
De oversteek
Auteur
Koen D'haene 1964-
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
[Aalst-Hofstade]: De Scriptomanen, 2014 | Andere uitgaven
152 p.
ISBN
9789462660496 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aloïs Minne is de hoofdpersoon in deze jeugdroman, die de periode 1910-1918 bestrijkt, per jaar één hoofdstuk. Hij groeit op in Vlaanderen, in de straatarme en oproerige leefwereld aan de Leie, waar in de vlasverwerking onmenselijk hard gewerkt moet worden. Heel jong nog vertrekt hij naar Amerika, waar hij in z'n eentje moet proberen een bestaan op te bouwen. Gedurende het begin van de Eerste Wereldoorlog voelt hij zich gaandeweg steeds meer moreel verplicht iets te doen voor zijn door de Duitse bezetter zo wreed behandelde vaderland België en voor zijn eigen familie daar. Ten slotte meldt hij zich als vrijwilliger bij het Engelse leger. Zo maakt hij 'de oversteek' naar Europa. Drie vrouwen bepalen het leven van Aloïs: zijn moeder, zijn jeugdliefde Agnes en de knappe Lore, een Duitse. Voor jeugd vrij onaantrekkelijk omslag. Een sober en helder verteld verhaal, vooral sterk in de beschrijving van het lot van de berooide landverhuizers. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Koen D'haene

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Koen D'haene

Koen D'haene (Wevelgem, 14 februari 1964) is een Vlaams auteur en tijdschriftredacteur. Van opleiding is hij leraar Nederlands en gegradueerde bibliotheekwetenschappen. Hij is stafmedewerker in de bibliotheek van Wevelgem en docent bibliotheekwetenschappen aan het Centrum voor volwassenenonderwijs in Brugge. Hij schrijft zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen.

Biografie

Koen D’haene was in zijn jeugd maatschappelijk geëngageerd in het jeugdhuiswerk en in de wereldwinkel. Hij studeerde voor leraar Nederlands-geschiedenis aan het Sint-Thomasinstuut in Brussel. Zijn studiejaren in de Brusselse Marollenwijk bracht hij in herinnering in zijn misdaadromans IJs (2016) en Zand (2020). D'haene was korte tijd leraar in middelbare scholen in Wevelgem en Kortrijk. In 1986 ging hij aan de slag in de bibliotheek van Wevelgem, waar hij nog altijd actief is als stafmedewerker. Van 1998 tot 2018 was hij docent aan de biblio…Lees verder op Wikipedia