Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Fijne motoriek : gedichten

Koen Peeters (auteur)
+1
Fijne motoriek : gedichten
×
Fijne motoriek : gedichten Fijne motoriek : gedichten

Fijne motoriek : gedichten

Fijne motoriek is het sprankelende poëziedebuut van Koen Peeters. De subtiele vervreemding neemt het voortouw in deze fijnzinnige gedichten over kleine mensen, majeure idealen en grootstedelijke kinderziektes. Een mooier geschenk kon Koen Peeters zijn lezers niet geven. Fijne motoriek is een bundel van formaat van een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandstalige schrijvers.
Titel
Fijne motoriek : gedichten
Auteur
Koen Peeters
Taal
Nederlands
Editie
3de dr.
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2007 | Andere uitgaves
59 p.
ISBN
9085420393 9789085420392

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aangename geheimen

Alle goede kunst is provinciaal. Dat geldt ook voor Fijne motoriek, het poëziedebuut van schrijver Koen Peeters. Peeters' gedichten zijn erg persoonlijk, het zijn aangename' geheimen. Maar ze slagen erin een universele wereld op te roepen.

In een soort verantwoording achter in zijn poëziebundel Fijne motoriek zegt Koen Peeters dat hij gedichten wilde schrijven ,,hoofdzakelijk om aan mijzelf voor te lezen als aangenaam geheim''. Je kunt je daarbij afvragen waarom je iets zou willen lezen dat in eerste instantie voor de dichter zelf bedoeld is, als geheim nog wel.

Maar elke dichter die zijn lezers serieus neemt, kan niet anders dan in eerste instantie voor zichzelf schrijven, iets maken wat ook voor hem goed genoeg is. Wat is voor de dichter dan goed genoeg? In geen geval een gedicht dat vertelt wat hij al wist of waarin hij uitlegt hoe hij zou willen dat de wereld was. ,,Geen pamflet, geen legendes,'' aldus Koen Peeters. Maar wel een vermoeden, het vermoeden van een geheim.

Dat laatste klinkt paradoxaal. Want wanneer je ,,achter een geheim'' komt, is het vermoeden verdwenen. Alsof je met het ontraadselen van het geheim iets anders, iets kostbaarders, prettig of beangstigend, ja, iets werkelijkers is ont…Lees verder

Een aangenaam geheim

Achttien jaar na zijn prozadebuut verrast Koen Peeters met zijn eerste dichtbundel.

Koen Peeters (°Turnhout, 1959) is een van die weinige Vlaamse schrijvers die ook zonder overspannen media-aandacht, zijn weg blijft vinden naar de harten van critici en lezers. Al sinds zijn eerste roman Conversaties met K. uit 1988 en zeker na het met de NCR-prijs bekroonde De postbode staat hij geboekstaafd als een groot talent. Dat bevestigde hij moeiteloos met Acacialaan en Mijnheer Sjamaan.

Maar écht verrassen doet hij nu met zijn poëziedebuut. Hij had zichzelf de opdracht gegeven om circa vijftig gedichten te schrijven "die samen fijne motoriek zullen heten, dat woord, die titel alleen al doet denken aan meanderende, evenwijdige lijnen. Ja, het zand achtergelaten door mijn moeders hark".

Heel wat gedichten gaan over die moeder die hij - zo leren we uit het indringende begrafenisgedicht 'Is iedereen binnen kun je beginnen / en meet je de stevigheid van de handdruk.' - heeft v…Lees verder

Fijne motoriek (52 gedichten) is het poëziedebuut van de Vlaming Koen Peeters (1959), redacteur van het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. In een nawoord wordt gemeld dat de titel "doet denken aan meanderende, evenwijdige lijnen. Ja, het zand achtergelaten door moeders hark." Als een soort brailletekst zijn deze lijnen ook in het omslag vormgegeven. Opvallend in de bundel zijn de series 'Snoepgoed Jack-Op', tien tamelijk particuliere gedichten over de jeugd van de schrijver ("We zijn nu met vijf. / Jongens. Geen zusjes. En van deze melkbrigade / heeft de eerste een grote teen die zweert") en ''s Nachts' (4 gedichten) over een latere periode ("Hij studeert nog steeds af 's nachts"). Ondanks zijn eigen geluid, is de constatering (op de achterflap) dat Peeters "een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandstalige schrijvers" is, overtrokken.

Over Koen Peeters

Koen Peeters (Turnhout, 9 maart 1959) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Koen Peeters is een van de vijf zoons van volksvertegenwoordiger Renaat Peeters. In 1977 ging hij communicatiewetenschappen studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven, aangevuld met een postgraduaat sociale en culturele antropologie in 1981. Na zijn studies werkte hij in verschillende bedrijven. Hij debuteerde als schrijver in 1988 maar bleef al die tijd gewoon werken. In 1995 ging hij aan de slag bij de sponsordienst van CERA-Bank en bleef na de fusie met KBC Groep aan boord in diverse functies. Sinds januari 2018 is hij voltijds schrijver. Peeters woont in Heverlee, is gehuwd en heeft drie kinderen.

Werk

In 1988 verscheen zijn debuutroman Conversaties met K., een losse collectie Belgische anekdotes. Het hoofdpersonage was Robert Marchand. Deze keerde ook in latere romans terug. In 1991 werd Bezoek onze ke…Lees verder op Wikipedia