Daisy
Nederlands

Mijnheer sjamaan

Koen Peeters (auteur), Lieve Selleslach (verteller)
Een man die bodemmonsters moet nemen, is eigenlijk meer gei͏̈nteresseerd in het geloofsleven van mensen rond zijn onderzoeksgebied.
Titel
Mijnheer sjamaan
Auteur
Koen Peeters
Verteller
Lieve Selleslach  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2004
1 cd
Speelduur
08:23
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het rijk der geesten

In de jongste romans van Koen Peeters heeft de ironie plaats geruimd voor verwondering en existentiële melancholie. Zo probeert het hoofdpersonage in Mijnheer sjamaan via weinig wetenschappelijke middelen door te dringen tot de diepere gronden van het bestaan.

Koen Peeters

Mijnheer sjamaan

Meulenhoff Literair, Amsterdam, 222 p., 17,50 euro.

Voor Koen Peeters is de literatuur niet vanzelfsprekend en niet vrijblijvend. Hij wendt ze aan als een medium om de hem omringende werkelijkheid in kaart te brengen en ze daardoor te doorgronden. In zijn vroegste romans vertaalde hij dat door van zijn terugkerend hoofdpersonage Robert Marchand een verzamelaar en registrator te maken. In Bezoek onze kelders (1991) brengt hij werken van volstrekt onbekende kunstenaars bijeen en stelt hij vragen over naamloosheid en existentiële nietigheid en vergetelheid. In Het is niet ernstig, mon amour (1996) brengen de personages kunst voort door banale dingen te etiketteren, ze tot kunst te benoemen door er een discours rond te bouwen. In plaats van op zoek te gaan naar de zin die er misschien in verborgen zit, nemen ze het heft in eigen handen en pompen ze er zelf een zin in.

Dat deden ze met een aandoenlijke onbevangenheid, om niet te zegg…Lees verder

Een vrolijk soort mislukte eeuwigheid

In zijn nieuwe roman, Mijnheer sjamaan, exploreert Koen Peeters het menselijke verlangen naar vastigheid. Het is een nieuw hoogtepunt in zijn discrete, maar stilaan indrukwekkende oeuvre.

Peeters doet geen uitspraken over wat recht of krom is

In zijn nieuwe roman, Mijnheer sjamaan, geeft Koen Peeters zijn hoofdpersonage een nieuwe naam. Hij heet nu Ben, en niet langer Robert Marchand. Het intrigerende centrale personage uit veel van Peeters' vorige romans was een nogal wispelturige figuur, die opviel door zijn aanstekelijke enthousiasme en bevlogenheid. Met zijn etiketteer- en verzameldrift van resten verloren gegane cultuur was deze positivo misschien wat monomaan, maar hij bezat een open geest en had altijd het beste voor met de mens, wiens bestaan hij steevast wilde verfraaien en verbeteren.

Marchand duikt nog eens op in Mijnheer sjamaan , wanneer hij verward wordt met Ben. Ben is cynischer. Hij staat, anders dan Marchand, niet midden in het leven, maar veeleer wat monkelend terzijde daarvan. Hij kijkt uit naar wat het bestaan te bieden heeft en welke verrassingen het voor hem in petto heeft. Hij verveelt zich geregeld en haalt wel eens een frats u…Lees verder

Een luchtbel als houvast

Mijnheer sjamaan

Koen Peeters, 2004, Amsterdam, Meulenhoff, 222 blz., 17,5 euro, ISBN 90-290-7473-6.

(tijd) - 'Ik ben nieuwsgierig naar alle mogelijke theorieën, liefst zo kierewiet mogelijk.' Dat zegt Ben, de hoofdfiguur van 'Mijnheer sjamaan'. Wie even nieuwsgierig is, moet deze nieuwe roman van Koen Peeters zeker lezen. De halfzachte en spiritistische theorieën stofferen een geestig en geïnspireerd verhaal over de dwaasheden die de mens begaat in zijn zoektocht naar zekerheden.

Ben, een jonge dertiger, moet in het gehucht Werkplaatsen de bodemvervuiling in kaart brengen. Niet alleen de grond blijkt vuil. Ben ontdekt allerlei onzuivere theorieën, verhalen en overtuigingen. Onzuiver zijn ze omdat ze alles door elkaar halen: waarheid en leugen, eerlijkheid en bedrog. Algemener zijn het mengvormen van religie, wetenschap, eigenbelang en economisch winstbejag. Het ene vergiftigt het andere, en dat bemoeilijkt het werk van Ben, die de bodemvergiftiging in mooi gesche…Lees verder

Koen Peeters (1959) debuteerde in 1988, met de roman 'Conversaties met K'. Daarna volgden nog vier romans en een samen met collega-auteur Kamiel Vanhole geschreven vertelling 'Bellevue/Schoon uitzicht'. Peeters wordt vooral geprezen om zijn soepele stijl én om de manier waarop hij belangrijke thema's in die stijl weet te "verpakken". 'Mijnheer sjamaan' is Peeters' zesde roman en hij getuigt zeker van groot vakmanschap. De stijl van het boek is ernstig, maar nergens zwaar. Peeters vertelt het verhaal van een man die bodemmonsters moet nemen op een vervuilde zandvlakte in opdracht van een of ander vaag bedrijf: Corp. Hij logeert in een oud, vervallen hotel en komt in contact met allerlei mensen. Mensen die één ding met elkaar en met de hoofdpersoon gemeen hebben: ze zoeken naar iets. Naar god, zichzelf of naar een heilige plek. Peeters verweeft alle verhalen van alle personages op ingenieuze wijze met elkaar, zonder dat het boek een oplossing biedt - maar dat is in goede literatuur ook …Lees verder

Over Koen Peeters

Koen Peeters (Turnhout, 9 maart 1959) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Koen Peeters is een van de vijf zoons van volksvertegenwoordiger Renaat Peeters. In 1977 ging hij communicatiewetenschappen studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven, aangevuld met een postgraduaat sociale en culturele antropologie in 1981. Na zijn studies werkte hij in verschillende bedrijven. Hij debuteerde als schrijver in 1988 maar bleef al die tijd gewoon werken. In 1995 ging hij aan de slag bij de sponsordienst van CERA-Bank en bleef na de fusie met KBC Groep aan boord in diverse functies. Sinds januari 2018 is hij voltijds schrijver. Peeters woont in Heverlee, is gehuwd en heeft drie kinderen.

Werk

In 1988 verscheen zijn debuutroman Conversaties met K., een losse collectie Belgische anekdotes. Het hoofdpersonage was Robert Marchand. Deze keerde ook in latere romans terug. In 1991 werd Bezoek onze ke…Lees verder op Wikipedia