Boek
Nederlands

De maan is overal

Kolet Janssen (auteur), Fatinha Ramos (illustrator)
+1
De maan is overal
×
De maan is overal De maan is overal
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Nadat Rasha haar grote zus verliest door een bombardement, vinden haar ouders het niet langer veilig in hun thuisland. Alles wat hun lief is, laten ze achter en met weinig bagage slaat het gezin op de vlucht. Zullen ze een nieuw thuis vinden? Prentvertelling met surrealistische kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
De maan is overal
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Fatinha Ramos
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2020 | Andere uitgaven
37 p. : ill.
ISBN
9789462913707 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nadat Rasha haar grote zus verliest door een bombardement, vinden haar ouders het niet langer veilig in hun thuisland. Alles wat hun lief is, laten ze achter en met weinig bagage slaat het gezin (Rasha, haar ouders en babybroertje) op de vlucht. Na een lange zware tocht komen ze terecht in een kamp in een Europees land. Uiteindelijk vinden de ouders werk en een nieuw huis. En Rasha krijgt een nieuwe school met nieuwe vrienden en zelfs een lieve vriendin uit haar thuisland. En steeds ziet Rasha de maan, die haar verbindt met haar thuisland, omdat deze zelfde maan ook te zien is door de lieve mensen die ze daar moest achterlaten. Verhaal van een Vlaamse jeugdschrijfster over angst, vluchten en een nieuw thuis vinden, verteld vanuit het perspectief van Rasha in korte eenvoudige zinnen. De personages blijven nogal oppervlakkig en hun nationaliteit wordt nergens genoemd. Door dat laatste is het breed inzetbaar. Ruime bladspiegel, waarbij de tekst is gedrukt in zwart op wit, of wit op gekle…Lees verder

De maan is overal

Er zijn al veel boeken geschreven naar aanleiding van de vluchtelingenproblematiek die de wereld in de ban houdt, maar dit boek weet zich te profileren. Eerst en vooral spreekt het een erg jonge doelgroep aan. Kinderen vanaf zeven jaar begrijpen perfect wat er geschreven staat. Kolet Janssen houdt haar woordgebruik bewust simpel. Leuk om voor te lezen. Het lettertype is ook zeer leesbaar, zodat iets oudere kinderen ook zelf een stukje kunnen lezen.



Maar ook al zijn de woorden simpel, het thema is dat niet. Het boek start immers met de oorlog, die heel dichtbij komt door het overlijden van Rasha’s zusje. Ook op de vlucht slaan blijkt niet zo simpel te zijn. Welke bagage kan mee en welke niet? Zal Rasha ook doodgaan? Een wrang gevoel, wat je je kind misschien wel wil besparen, bekruipt je. Dat dit boek een happy end kent dat voor volwassenen ongeloofwaardig is, is vanuit dit standpunt niet slecht.



Ook door de illustraties valt het boek op. Deze pre…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia