Een dag met Robby

Kolet Janssen (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
Robby krijgt van de Sint een paar sokken in plaats van de kraan die hij zo graag gehad had. In dit prentenboek proberen de auteurs te schetsen hoe een dag er uitziet voor een jongetje dat het thuis niet breed heeft en hoe hij daarmee omgaat.
Onderwerp
Armoede, Jezelf zijn
Titel
Een dag met Robby
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
ISBN
9789058387103 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Sinterklaas (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Robby tegen armoede

Een op vijf kinderen groeit in België op in armoede. Hoe het is om als kind in een kansarm gezin op te groeien, ervaar je tijdens het lezen van Een dag met Robby. Een levensecht verhaal van Kolet Janssen met leuke illustraties van Bruggeling Klaas Verplancke. Met een paar dikke lijnen en wat sobere kleuren tekent Klaas de guitige Robby. Je kan niet anders dan sympathie te hebben voor het jongetje. Het prentenboek wil kinderen laten kennismaken met armoede en uitsluiting, met het gevoel anders te zijn en er niet bij te horen. Robby laat alvast zien dat hij van aanpakken weet en vindingrijk is. Als zijn klasgenootjes met hem lachen omdat de Sint hem alleen maar een paar sokken bracht, weet hij hen al vlug met zijn 'sokkenkast' op zijn kant te krijgen...

Bij het prentenboek horen ook een handpop en handleiding die leerkrachten in de klas kunnen gebruiken om te werken rond armoede en uitsluiting. Wie het boek of de pop koopt, steunt ook gezinnen in armoede. (AVR)

'Een dag m…Lees verder

Klaas Verplancke illustreert 'Een dag met Robby'

Brugge

Klaas Verplancke illustreert 'Een dag met Robby'

De Brugse illustrator Klaas Verplancke (47) werkte zopas een nieuw boek jeugdboek af. Het gaat om het prentenboek 'Een dag met Robby', geschreven door Leuvenaar Kolet Janssen. Het is een levensecht verhaal over opgroeien in een kansarm gezin.Verplancke zit al aan meer dan 130 geïllustreerde boeken, sinds hij in 1990 als auteur en illustrator aan de slag ging. Hij is zelf vader van twee kinderen. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn het behalen van de Bologna Ragazzi Award voor Ozewiezewoze (2001) en een finaleplaats bij de Hans Christian Andersen Award voor zijn gehele oeuvre (2005). Klaas won ook al een Boekenpauw en twee Boekenwelpen.

Het prentenboek 'Een dag met Robby' telt 32 bladzijden, verscheen bij uitgeverij De Eenhoorn en kost 14,50 euro.


Robby moet op een dag helemaal alleen naar school. Zijn broertje is ziek en zijn moeder kan hem daarom niet wegbrengen. Als ontbijt zijn er alleen een paar koekjes en de lekkende kraan is ook nog steeds niet gemaakt. Op school vergelijken de kinderen hun gekregen sinterklaascadeautjes met elkaar. Robby heeft alleen sokken gekregen met oogjes erop. Gelukkig weet hij hoe hij met die sokken ook leuke spelletjes kan spelen. Dit boek valt in twee delen uiteen. Het eerste deel, waarin we ervaren dat er bij Robby thuis niet veel geld is, en het tweede deel, waarin het sinterklaastijd blijkt te zijn en Robby genoegen moet nemen met weinig cadeautjes. Dit prentenboek in oblong formaat heeft vrij veel tekst. De illustraties beslaan meestal een hele pagina en zijn in cartoonachtige stijl getekend en ingekleurd in rustige, zachte tinten. Het lettertype van de tekst is groot, sommige zinnetjes zijn in een afwijkende kleur afgedrukt. Uitgegeven in samenwerking met de Vlaamse organisatie Welzijnszor…Lees verder

Een dag met Robby

Het prentenboek ‘Een Dag met Robby’ werd geschreven door Kolet Janssen en getekend door Klaas Verplancke. Of hoe een Leuvens schrijverstalent en een Brugs tekentalent samen een mooi prentenboek kunnen realiseren.
Robby heeft een mama en een jonger broertje Jordy. Als alleenstaande ouder heeft Robby’s moeder het niet makkelijk. Nu is Jordy ook nog eens ziek. Zoals elke ochtend wast Robby zich met koud water en moet hij zich alleen aankleden. Het ontbijt bestaat uit een glas melk en koekjes omdat het brood en de cornflakes op zijn. Op weg naar school loopt Robby voorbij de speelgoedwinkel. Als hij daar de hijskraan die hij zo graag wil, ziet staan, vraagt hij zich af of de Sint zich vergist heeft. Want de Sint bracht Robby sokken met gezichtjes op en niet de gehoopte hijskraan. In de klas laat de juf de kinderen vertellen wat de Sint gebracht heeft. Een trein, een pop, een raceauto, … Robby zwijgt en laat zijn mooie sokken in zijn tas zitten. De Sint heeft wel de hijskraan naar de…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia