Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Jongen te huur

Kolet Janssen (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Jongen te huur
×
Jongen te huur Jongen te huur
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tobias (11) wil graag een mobieltje hebben. Omdat zijn alleenstaande moeder dat onzin vindt, besluit hij zelf geld te verdienen. Dat levert ook nog twee leuke vriendschappen op. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Jongen te huur
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009 | Andere uitgaven
78 p. : ill.
ISBN
9789059082915

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tobias (11) wil een mobieltje hebben, maar zijn alleenstaande moeder vindt dat niet nodig. Samen met zijn buurmeisje ontwikkelt hij een plan om buiten haar medeweten zelf geld te verdienen: hij zet een advertentie op e-bay en biedt daarin zichzelf te huur aan. Dat levert twee bijbaantjes op: klusjes doen voor Fred, een man die zijn been heeft gebroken en oppassen op twee kleine kinderen. Een tweede verhaallijn vormt Tobias' verlangen om zijn biologische vader te leren kennen. Als hij de situatie leert kennen, neemt dit verlangen af. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een grappige illustratie in zwart-wit; de hoofdstuktitels geven iets prijs van de inhoud, wat nieuwsgierig maakt naar wat volgt. De herkenbare, geloofwaardig uitgewerkte thematiek zal een brede groep lezers aanspreken. Vanaf ca. 9 jaar.

Jongen te huur

Dit verhaal gaat over Tobias, een jongen van elf, en Jozefien, zijn boezemvriendin, die hij als sinds hij vijf was, kent. Tobias woont bij zijn mama; zijn papa kent hij niet. Omdat ze het thuis financieel niet makkelijk hebben, klust hij wat bij om extra zakgeld te verdienen. Hij wil zo graag een eigen gsm. Tobias is echter die stomme klusjes, waar hij dan nog heel weinig mee verdient, beu. Zijn vriendinnetje, Jozefien, komt met dé oplossing. Ze stelt voor dat Tobias zichzelf verhuurt via eBay om allerlei klussen op te gaan knappen bij andere mensen. Wanneer er ineens een mevrouw bij 'Igor' (zo noemt hij zichzelf op het internet) thuis voor de deur staat, komt zijn mama erachter dat Tobias bijklust als babysitter. Zij is hier helemaal niet mee opgezet. Ze vindt het niet fijn dat Tobias die dingen doet zonder dat zij er weet van heeft. In de hoog oplopende discussie die daarop volgt, floept Tobias eruit dat hij eigenlijk wel nieuwsgierig is naar wie zijn vader is. Tobias sluit met z…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op…Lees verder op Wikipedia