Boek
Nederlands

Seks, hoe voelt dat? : eerlijke antwoorden over vrijen en zo

Kolet Janssen (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)

Seks, hoe voelt dat? : eerlijke antwoorden over vrijen en zo

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aan de hand van vragen wordt informatie gegeven over o.a. de verschillen tussen jongens en meisjes, verliefdheid, pubertijd, seksualiteit, echtscheiding en zwangerschap. Met vrolijke zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Seksualiteit
Titel
Seks, hoe voelt dat? : eerlijke antwoorden over vrijen en zo
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Editie
Volledig herwerkte editie
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011 | Andere uitgaven
158 p. : ill.
ISBN
9789059084179 (hardback)
Plaatsingssuggestie
433.4 (SISO) Seks - Geboorte (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kolet Janssen legt seksualiteit uit aan kinderen

Kolet Janssen schreef een bijzonder geslaagd boekje over seksualiteit. Door de vragen die kinderen zich stellen over seks als uitgangspunt te nemen, lukt het haar het fenomeen door de ogen van een kind te bekijken. Klaas Verplancke zorgde voor speelse illustraties, die helemaal passen bij Janssens openhartige toon.

rSeks, hoe voelt dat: een man en een vrouw die ,,elkaar met een wazige blik beginnen te kussen en uit te kleden'' of ,,twee mensen die met verwrongen gezichten kreetjes slaken terwijl ze op elkaar gaan liggen en elkaar stevig beetpakken. Het lijkt wel een partijtje worstelen als je niet beter zou weten.'' Voor nuchtere tienjarigen is seks iets behoorlijk bizars. Waarom gedragen volwassenen zich zo vreemd en waarom doen ze er zo geheimzinnig over? In dit boek beantwoordt Kolet Janssen honderden vragen van kinderen tussen 9 en 14 jaar over verliefdheid, puberteit, relaties, seks en zwangerschap.

Waarvoor dient schaamhaar? Waarom verliezen meisjes bloed en jongens niet? Vanaf welke leeftijd krijg je het gevoel te willen kussen? Wanneer weet je dat je verliefd bent? Hoe gebruik je een condoom? Verveelt een baby zich niet in de buik van zijn mama? De meest uiteenlopende vragen komen aan de orde, ondergebracht in zestien rubrieken, die de verschillende facetten van seksualiteit bel…Lees verder

Alles wat met verliefdheid, liefde, seksualiteit en voortplanting te maken heeft, komt aan bod. Kinderen van ca. 9 t/m 14 jaar stellen een vraag, waar vervolgens antwoord op gegeven wordt. Het betreft vragen als 'Kun je al op je veertiende echt verliefd zijn?', 'Wat kun je doen aan impotentie?', 'Wat is vertrouwen hebben in iemand?' en 'Kan seks vele ziektes veroorzaken?'. De auteur beantwoordt de vragen open en eerlijk in voor de doelgroep begrijpelijke taal. Soms geeft ze praktische tips of beantwoordt ze een vraag met humor. Indeling in zestien overzichtelijke hoofdstukken, elk met een eigen versiering, waarin de vragen over een bepaald onderwerp bij elkaar staan. Ze hebben speelse en intrigerende titels als: Seks, wat is dat?, Vlinders en de rest, Het geheimzinnige bloed, Scheiden doet lijden en Oef! (over bevallen). Er is ook aandacht voor bv. seksueel misbruik en homoseksualiteit. Vrij volle bladspiegel met vragen in kleurrijke kaders. In deze heruitgave staan de stripachtige, …Lees verder

Seks, hoe voelt dat?

Ongeveer tien jaar geleden verscheen ‘Seks, hoe voelt dat?’ een bundel waarin diverse vragen van jongeren uit verschillende scholen beantwoord werden. In deze herwerkte editie vallen op het eerste zicht vooral een andere bladschikking en kleurgebruik op elke bladzijde op. De vragen werden opnieuw gegroepeerd in zestien hoofdstukken en behandelen eveneens nog altijd dezelfde thema’s. De auteur licht niet alleen de lichamelijke kenmerken, verschillen en veranderingen toe. Naast uitleg over het proces van bevruchting tot geboorte geeft ze ook antwoorden op vragen over verliefdheid, liefde, jaloezie, ruzie, trouw en echtscheiding, verschillende vormen van samenleven en hetero- en homoseksualiteit. Ook anticonceptie en geslachtelijk overdraagbare ziektes krijgen in een hoofdstuk afzonderlijke aandacht. Het geheel biedt een uitgebreid overzicht van wat seksualiteit allemaal kan inhouden. Voor wie nog meer vragen heeft, zijn er op de laatste bladzijde een aantal nuttige adressen terug te vin…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Z…Lees verder op Wikipedia