Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wisselkind : roman

Kolet Janssen (auteur), Karl Meersman (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Om te overleven hebben elfen ooit een mensenkind geruild voor een elfenkind, maar vijf jaar later zijn de gevolgen daarvan niet meer te overzien. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Gezin, Mysteries
Titel
Wisselkind : roman / Kolet Janssen ; ill. Karl Meersman
Auteur
Kolet Janssen
Illustrator
Karl Meersman 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000 | Andere uitgaven
92 p. : ill.
ISBN
90-6565-935-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geïnspireerd door 'In de ban van de ring' verhaalt de auteur hoe elfen, om te overleven, vijf jaar voor het verhaal start een elfenbaby hebben verwisseld met een mensenkind. De lezer komt hier pas in de loop van het boek achter, want het verhaal zit als een puzzel in elkaar, wat nog extra wordt versterkt door het wisselende vertelperspectief. Het boek begint met de gedachten van een elf die de opdracht heeft gekregen om het elfenkind terug te halen. Daarna verplaatst de lezer zich in de nuchtere optiek van een maatschappelijk werkster die zich met het ontwrichte gezin van het wisselkind bezighoudt: een weggelopen vader, een psychisch gestoorde moeder en twee verwarde kinderen. Ten slotte lezen we hoe het oudere zusje van het elfenkind, op zestienjarige leeftijd, alle problemen probeert te doorgronden en een oplossing zoekt. Het verhaal is niet bepaald vrolijk maar heeft toch een positieve boodschap: de menselijke liefde overwint uiteindelijk en daardoor overleeft het menselijk geslach…Lees verder

Over Kolet Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Belgisch jeugdauteur.

Biografie

Janssen studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode (Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Z…Lees verder op Wikipedia