Tijdschrift
Nederlands

Van mensen en dingen : tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen

Titel
Van mensen en dingen : tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen
Auteur
Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen (Gent) Bond van West-Vlaamse Volkskundigen
Taal
Nederlands
Parallelle titel
VM&D
Parallelle titel
Van mensen & dingen
Uitgever
Gent: Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen, 2003-2018 | Andere uitgaves
Aantekening
Samensmelting van: Oost-Vlaamse zanten en Mengelmaren (1993-2002) Voortgezet als: Van mensen & dingen : jaarboek voor volkscultuur in Vlaanderen
ISSN
1379-9460
Plaatsingssuggestie
908.11 (SISO) Europese volkskunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Asybren

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse volkskundigen (KBOV) is een in 1926 opgerichte volkskunde vereniging in Oost-Vlaanderen. De grootste verdienste van de vereniging was de oprichting van een museum dat uitgroeide tot het Gentse stadsmuseum Huis van Alijn.

Geschiedenis

De vereniging werd op 2 mei 1926 onder de naam ‘Bond der Oost-Vlaamse Folkloristen’ te Gent opgericht met het doel de studie van het volksleven te bevorderen. De leiding berustte in handen van voorzitter prof. dr Paul De Keyser.

Naast de uitgave van het volkskundig tijdschrift 'Oost-Vlaamse Zanten' en de oprichting van een volkskundige bibliotheek en archief in 1926, werd vanaf 16 juli 1927 onder impuls van het bestuur een volkskundig museum opgebouwd.

Bij gemeentebesluit van 27 september 1931 neemt de Stad Gent het museum over. De KBOV behoudt het beheer van haar Folkloremuseum in het Caermersklooster, gevestigd in de lokalen van het voormalig Mus…Lees verder op Wikipedia