Boek
Nederlands

Onrustige jeugd : prelude op de Russische revolutie

Onrustige jeugd : prelude op de Russische revolutie

In de reeks:
Tweede deel van de zesdelige autobiografie van de Russische schrijver (1892-1968), waarin hij de oorlogsperiode 1914 tot 1917 beschrijft die hij als arbeider en ziekenverzorger aan het front doorbracht.
Titel
Onrustige jeugd : prelude op de Russische revolutie
Auteur
Konstantin Paustovskij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Bespokojnaja joenost
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1988 | Andere uitgaves
293 p.
ISBN
90-295-3326-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tweede deel van de 6-delige autobiografie van de Russische schrijver (1892-1968). 'Onrustige jeugd' heeft betrekking op de periode 1914 tot 1917. Paustovskij staakt zijn studie in Kiev, vertrekt naar Moskou en werkt als arbeider, tramconducteur en visser. Hij meldt zich als ziekenverzorger bij het leger en wordt nu direct geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog. Na ook zelf gewond te zijn geraakt wordt hij door de Moskouse krant als journalist naar een kleine stad in de provincie gezonden. Paustovskij toont zich een scherp waarnemer, die de ontwrichting van Rusland en het menselijk leed treffend weet weer te geven. Hij is een naar het romantische genre neigende auteur, die op zijn wijze de grote traditie van de Russische klassieken voortzet. Kleine druk. Ook de andere delen zijn vertaald.

Over Konstantin Paustovskij

Konstantin Georgiejevitsj Paustovski (Russisch: Константин Георгиевич Паустовский; Konstantin Georgiejevitsj Paoestovski) (Moskou, 31 mei 1892 – aldaar, 14 juli 1968) was een Russische auteur.

Leven

Paustovski’s vader was statisticus bij de spoorwegen; zijn moeder kwam uit een Poolse familie van intellectuelen. Tijdens zijn gymnasiumtijd in Kiev verliet zijn vader het gezin. Ondanks de financiële problemen die dat met zich meebracht kon Paustovski toch studeren. Aanvankelijk wis- en natuurkunde in Kiev, en vervolgens filosofie in Moskou. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest hij zijn studie afbreken.

Tijdens die oorlog diende Paustovski als ziekenverzorger aan het Pruisische front en maakte hij de terugtocht van het Russische leger door Polen en Wit-Rusland mee. Nadat hij bericht ontving dat twee van zijn broers waren gesneuveld keerde Paustovski terug naar zijn moeder in Moskou. Hij verliet Moskou opnieu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties