Boek
Nederlands

Bij ons in de straat

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
+1
Bij ons in de straat
×
Bij ons in de straat Bij ons in de straat
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Versjes over een straat en de bewoners: een dikke koningin, een dief met een gouden hart, een circusartieste in een huifkar, een vreemdeling die heimweeliedjes zingt, een cowboy met een klappertjespistool, een zwerver in een spookhuis, een zeemeermin in een vissenkom etc.
Onderwerp
Wonen, Buren
Titel
Bij ons in de straat
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2020 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789047704805 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Wonen (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit kolderieke prentenboek met tekst op rijm worden achtereenvolgens de bewoners van een straat geïntroduceerd. Zo woont op nummer 1 een heel voorname Dikke Dame, op nummer 2 een ouwe dief en op nummer 3 een danseres die danst op het dak van haar huis. Aan het eind, op nummer 11, wonen Koos (Meinderts) en Annette (Fienieg) ten slotte zelf. Op de rechterpagina staat het getekende en geschreven portret, links ervan staat telkens het huis van de bewoner afgebeeld, helemaal passend bij het karakter van het personage. Zo woont de Dikke Dame in een kasteeltje en de ouwe dief in een huis dat wel een gevangenis lijkt. Nog gekker zijn het 'zelfgebreide huis' van Tante Truitje en de vissenkom met schelp als open haard van Alie Kruik. Op de schutbladen voorin is de straat in zijn geheel te zien en op de schutbladen achterin alle portretten in een galerij. Een prentenboek met humor dat inspireert om verder te fantaseren. Winnaar Leespluim van de maand oktober 2012.Vanaf ca. 4 jaar.

Bij ons in de straat

In dit telboekje van 1 tot 11 stelt de auteur zijn straat voor. Op nummer 1 woont een heel voorname Dikke Dame/ zij is namelijk een Koningin/ Ze is als koningin geboren/ met twee Koninklijke oren/ en een vorstelijke onderkin. Dit citaat zegt iets over de kwaliteit van de rijmpjes. En zo gaat dat door met een bont gezelschap van boef over circusdanseres, matroos, vreemdeling van ver, cowboy, tante Truitje, zwerver, zeemeermin, kok tot nummer 11 en daar woon ikzelf/ samen met Annette/ ik maakte de gedichten/ en Annette de portretten. Die portretten zijn trouwens best genietbaar, zij redden het boek. Ik heb de indruk dat de tekeningen er eerst waren en dat de tekst er haastig bij geschreven is.

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma's en (kinder)boeken. Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, waarbij de leerlingen van het jeugdtheater samen met Martin van Waardenberg de cast vormde. De regie werd gevoerd door Jaco van der Moolen. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Jekkers. In 2008 ging in het Jeugdtheater Hofplein de voorstelling De winterkoningin in première, dat ook is geschreven door Meindert…Lees verder op Wikipedia

Suggesties