Boek
Nederlands

Hoe appelsienen de toekomst voorspellen

Kris Kowlier (auteur), Marijke Meersman (illustrator)
+1
Hoe appelsienen de toekomst voorspellen
×
Hoe appelsienen de toekomst voorspellen Hoe appelsienen de toekomst voorspellen

Hoe appelsienen de toekomst voorspellen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De ouders van Silke (ik-figuur) en haar broertje Seppe gaan een weekje met vakantie. Silke en Seppe logeren bij opa en oma. Hun ouders hebben voor elke dag een brief achtergelaten. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Familie
Titel
Hoe appelsienen de toekomst voorspellen
Auteur
Kris Kowlier
Illustrator
Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
112 p. : ill.
ISBN
9789059323759

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ouders van Silke en broer Seppe vertrekken naar Ierland voor een korte reis. Ondertussen mogen de twee bij oma en opa Toren logeren. Silke ontpopt zich daarbij echter tot een gemene zus: ze probeert Seppe steeds te provoceren en koopt daarvoor een namaakspin waarmee ze het kind de daver op het lijf jaagt. Het zal allicht herkenbaar zijn voor vele broers en zussen.

Ondertussen ontdekt Silke de tot dan geheime relatie van tante Aagje met de beste vriend van haar opa, Bram, die de veer bestuurt waar opa vroeger mee gevaren heeft. Het is dan ook groot nieuws wanneer tante Aagje en Bram hun relatie aankondigen. De dochter van Bram en de ganse familie zijn wel erg verbaasd. Wanneer Emma, de tienerdochter van Bram, hoort dat ze er een halfzusje of broertje bij krijgt is de ontsteltenis compleet. Ook voor Silke en Seppe zijn er enkele verrassingen voorzien. Zo ontvangen ze de hele week brieven van hun ouders die op de gepaste locatie en het moment worden voorgelezen. Ze komen zo t…Lees verder
De ouders van Silke (ik-figuur) en haar broertje Seppe gaan een week op vakantie. De kinderen logeren bij hun grootouders. Om het gemis goed te maken, hebben de ouders voor elke dag een brief achtergelaten. Hierin vertellen ze hoe ze elkaar hebben leren kennen en hoe hun gezinsleven verder verliep. Bij terugkomst van de ouders is er veel gebeurd. Het verhaal is geschreven in korte zinnen, in de vorm van opsommingen van gebeurtenissen, die kinderen aan zullen spreken. Het boek bevat wat slordige (druk)fouten. Diepgaande karakterbeschrijvingen worden niet gegeven. De illustraties zijn uitgevoerd in een gecombineerde techniek van foto’s en tekeningen. Op het omslag zijn de hoofdfiguren onbeholpen getekend. Op de schutbladen staat een stamboom met foto's van de personages. Stevig gebonden met een ruime bladspiegel. Vanaf ca. 9 jaar.

Hoe appelsienen de toekomst voorspellen

Terwijl hun ouders op reis zijn, mogen Silke en Seppe bij oma en opa aan zee logeren. De kinderen vinden het daar heel fijn en worden dagelijks verrast met een brief van hun ouders. Hierin vertellen zij hun levensgeschiedenis van hun eerste ontmoeting tot heden. Intussen beleven de kinderen nog allerlei avonturen: tante Aagje blijkt verliefd te zijn op een veel oudere man, Seppe verdwijnt spoorloos nadat hij gepest werd door Silke, Silkes geliefde hond blijkt puppy's te hebben op de kinderboerderij, ... Heel herkenbaar verhaal voor lagereschoolkinderen. De liefdevolle omgang in combinatie met de grote bezorgdheid van de grootouders is heel realistisch beschreven. De kinderen komen op korte tijd in contact met verschillende gezinsstructuren: het traditionele huwelijk van de grootouders, de gescheiden vriend met dochter van hun tante, de verliefde tante die dan ook nog zwanger blijkt te zijn. Intussen krijgen ze ook heel wat leuke en verdrietige momenten uit het leven van hun ouders te …Lees verder

Suggesties