Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Candide

+1
Candide
×
Candide Candide
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Spaanse Candide (16) moet trouwen met een rijke, Vlaamse lakenhandelaar van zestig. De reis naar Vlaanderen verloopt niet zoals Candide gedacht had. Ze beseft dat haar leven in gevaar is. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Candide
Auteur
Kristien Dieltiens
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008 | Andere uitgaves
325 p.
ISBN
9789044807578 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kristien Dieltiens schrijft historische jeugdroman over Brugge en Damme

Met haar pas verschenen jeugdroman 'Candide' neemt de Beernemse auteur Kristien Dieltiens haar lezers mee naar het hart van het middeleeuwse, bruisende Brugge en het al even kolkende Damme.

De adellijke Candide is 16 jaar als ze in augustus 1280 naar Brugge reist om er te huwen met de sociaal bewogen lakenhandelaar Cornelius Van de Vyvere. «Ik ben Antwerpse van geboorte, waardoor ik me elke dag kan blijven verbazen over Brugge en Damme. Beide steden zijn zo magisch dat ik me hier toerist blijf voelen», zegt de Beernemse auteur. In het verhaal geeft ze onder meer een eigen kijk op de brand in het Belfort van Brugge, neemt ze de lezers mee naar verdwenen gebouwen en oude straatnamen en beschrijft ze nauwgezet de gerechten, de zalfjes en de gewoonten in het middeleeuwse Brugge en Damme.

«Ze moet goede bronnen gehad hebben om beide steden zo treffend in beeld te brengen», zegt cultuurschepen Joachim Coens die het boek in één ruk uitlas op een vlucht tussen Brussel en Sangh…Lees verder

Middeleeuwse verhalen maken geschiedenis vurig

Jeugdauteur Kristien Dieltiens kon zich moeilijk een betere plek wensen voor de presentatie van derde (jeugd)roman over de middeleeuwen dan het stadhuis van Damme. Candide , de titel van dit prachtig uitgegeven boek, speelt zich immers beurtelings af in Spanje, Brugge en Damme van het einde van de 13de eeuw. Na het bekroonde Olrac (2000) en Aude (2005) is Candide het derde deel en sluitstuk van haar historische cyclus over de middeleeuwen.
Een Antwerpse die zich in de Brugse geschiedenis onderdompelt?
Kristien Dieltiens : 'Ik ben geen historica, maar wel iemand met een passie voor geschiedenis. Bovendien speelden mijn twee vorige historische romans in het zuiden en ik wilde dat zeker geen derde keer herhalen. Brugge dus. Ik heb maandenlang alle bibliotheken afgeschuimd - en veel boetes betaald - op zoek naar historisch correcte informatie. Voorts heb ik veel steun gekregen van Ludo Valcke en stadsarchivaris Noël Geirnaert, want elk detail …Lees verder

De Spaanse Candide (16) wordt uitgehuwelijkt aan een rijke Vlaamse zakenhandelaar van zestig aan het eind van de 13e eeuw. Ze maakt de reis naar Vlaanderen in het gezelschap van Jacob van Maerlant. Ze belandt in een complot van een Vlaamse graaf om de macht van het volk van Brugge aan banden te leggen. Haar verhaal wordt afgewisseld met dat van Balder die op de vlucht is nadat zijn ouders zijn vermoord. Er is voortdurend sprake van een dreigende sfeer. Het wisselend perspectief en verschil in tijd tussen de twee verhaallijnen vergroten dat effect. De beschrijvingen (bv. de maaltijden) zijn uitvoerig en sfeervol, waarbij de donkere kant van deze periode ook aan bod komt. Een vleugje romantiek en een verrassende ontknoping maken het tot een meeslepend avontuur. Het verhaal leest lekker weg. Er wordt redelijk aandacht besteed aan de historische achtergronden. De spanning is knap opgebouwd. De vele noten leveren wel wat zoekwerk op. Van deze auteur verschenen al twee jeugdromans over de m…Lees verder

Candide

‘Candide’ is het derde deel van Kristien Dieltiens’ Ampurias- trilogie, na ‘Olrac’ en ‘Aude’. Deze drie historische romans over de middeleeuwen kunnen echter onafhankelijk van elkaar gelezen worden. De zestienjarige Candide werd uitgehuwelijkt aan een oude Brugse lakenhandelaar. Samen met haar Vlaamse gezelschapsdame reist ze onder de hoede van Jacob Van Maerlant en diens doofstomme knecht Pelegrym van het Spaanse Ampurias dwars door Frankrijk naar Brugge. In Parijs wordt het gezelschap uitgebreid met de jonge, flamboyante Volcram die haar moet beschermen, want er zijn onderweg een aantal vreemde dingen gebeurd. Eens in Brugge beseft ze al snel dat haar leven in gevaar is. Maar wie kan ze vertrouwen? De Brugse handelaars zijn op het toppunt van hun macht en Gwijde van Dampierre, graaf van Vlaanderen, zint op een manier om de machtige Brugse handelaars –en dan vooral Cornelius Van de Vyvere, Candides toekomstige echtgenoot– op de knieën te krijgen. Dit mondt uit in wat bekend staat …Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia