Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De stille pijn van Luca

+1
De stille pijn van Luca
×
De stille pijn van Luca De stille pijn van Luca

De stille pijn van Luca

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 19-jarige jongeman reist terug naar het dorp van zijn jeugd in Kroatië waar hij als zesjarige de oorlog en zijn vlucht naar zijn vader in België opnieuw beleeft.
Titel
De stille pijn van Luca
Auteur
Kristien Dieltiens
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005 | Andere uitgaven
208 p.
ISBN
90-448-0379-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Aangrijpend verhaal over de vlucht naar België van de zesjarige Luca tijdens de oorlog in Kroätie in de jaren negentig van de vorige eeuw. Na dertien jaar keert hij met zijn vader terug naar het idyllische dorp van zijn jeugd. Zijn herinneringen aan vroeger komen boven. Al die tijd heeft hij niet kunnen spreken door alles wat hij heeft meegemaakt: de dood van zijn moeder, zusje en zijn zwakzinnige oom Oljo, die hem vertelde over de heks Baba Yaga, die de oorzaak was van alle ruzies en oorlogen in de wereld. Luca voelde zich schuldig toen hij een Romabende ontvluchtte en zijn vriendinnetje Zorka kwijtraakte. De joodse man die hij als verrader beschouwde, bleek juist zijn redder te zijn, die er via het Rode Kruis voor zorgde dat hij bij zijn vader in België kwam. Poëtisch geschreven verhaal met mooie beschrijvingen van de natuur; de zintuigen spelen in de herinneringen een grote rol. Door zijn dromen en het geloof dat al het kwaad door Baba Yaga kwam, bleef Luca hoop houden. Zijn vader …Lees verder

Geen stap terug

Dit verhaal loopt van 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943. Het gaat over de laatste stuiptrekkingen van de Duitsers in Rusland en de verwoesting van Stalingrad. De drie protagonisten vertegenwoordigen de betrokken partijen. Friedrich is een Duits soldaat, 19 jaar. Hij is de zoon van een majoor maar anders dan zijn vader helemaal niet oorlogsgezind. Als zoon van… wordt hij tegen zijn zin bevorderd tot luitenant. In die leidinggevende functie bakt hij er niets van, daarvoor is hij te gevoelig en twijfelt hij teveel. Uiteindelijk zal hij alleen overblijven van zijn eenheid. Lena, ook 19, is Russische. Ze wil iets doen voor de bevrijding van haar vaderland: ze wil het verschil maken. Ze biedt aan om de gevechten te volgen als journaliste. In die functie ontmoet ze Friedrich. En al moest hij eigenlijk de vijand zijn, Friedrich beantwoordt niet aan het vijandsbeeld. Ze neemt ook de zorg op voor twee kleine jongens: Dmitri en zijn babybroertje Nikolaj. Dmitri is 9 jaar. Hij verloor zijn moe…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia