Hier gebeurt het

Kristien Dieltiens (auteur), Florence Wauters (illustrator)
+1
Hier gebeurt het
×
Hier gebeurt het Hier gebeurt het
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Schaap voelt dat ze de boerderij moet verlaten en alle boerderijdieren gaan met haar mee. Ze volgen een lichtje tot aan een grote stal. En daar gebeurt het. Prentenboek met een alternatief kerstverhaal en waterverfillustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kerstmis (Bijbel)
Titel
Hier gebeurt het
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Florence Wauters
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
[24] p. : ill.
ISBN
9789462912687 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schaap is onrustig en voelt dat ze de boerderij moet verlaten. Daar begrijpen de andere dieren niets van. Toch gaan Ram, Os, Kip en Vogel met haar mee zodat ze niet verdwaalt. Schaap loopt steeds verder, op weg naar het licht in de verte. Als ze uiteindelijk bij een stal zijn aangekomen, gebeurt wat moet gebeuren: het lam wordt geboren. Ondertussen is ook een jong stel de stal genaderd. Dan stopt het verhaal. De laatste dubbelpagina eindigt, net zoals de eerste, woordeloos. Het jonge paar staat inmiddels te midden van alle dieren te glunderen met hun pasgeboren kind in de armen. Bedoeld als alternatief kerstverhaal, waarin de voor de hand liggende associatie met het Lam Gods onuitgesproken blijft. De magere plot overtuigt niet vanwege de deels letterlijke nietszeggendheid. Het lijkt alsof op de eerste tekstloze dubbelpagina de woorden zijn weggevallen bij een veronderstelde dialoog tussen Vogel en Eekhoorn. Mede hierdoor begint het tekstuele verhaal wat plompverloren. De in zachte roo…Lees verder

Hier gebeurt het

Op een dag heeft Schaap een grote drang om haar weide te verlaten en de wereld in te trekken. Ram, Os, Kip en Vogel gaan mee, zonder te weten waar ze naartoe gaan. De onzekerheid bij de reizende dieren is groot, ze zijn zelfs een beetje bang, want ook Schaap weet niet waar hun tocht zal eindigen. “En wat als je honger krijgt?”, vraagt Vogel. Onderweg legt Kip een ei, maar Schaap wil verdergaan. In de richting van het licht dat in de verte schijnt. Ze komen aan in een stal en daar gebeurt het: Schaap krijgt een lam! En dan krijgen ze bezoek van een man en een vrouw, die een klein kindje in haar armen wiegt.   Een heel mooi kerstverhaal zonder de schijnwerpers op Maria en Jozef te zetten. Zij zijn pas op de laatste dubbele pagina te zien. Hier zijn het de dieren die onderweg zijn en bij toeval verenigd worden met het koppel. De sfeer in het verhaal zit meteen goed. De tekst is eenvoudig, zonder een woord te veel. De illustraties zijn zacht en rustgevend door de ver…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia