Ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog worden twee kinderen naar Vlaanderen geëvacueerd waar ze zich moeten zien staande te houden in het voor hen vreemde land.
Titel
Kortgeknipt
Auteur
Kristien Dieltiens
Verteller
Liesbeth Schulpé  (inlezer) Jo Hertogs  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Speelduur
11:34
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Vrijdag
Aantekening
Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Spaanse Burgeroorlog is de voorloper van de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement van Guernica in opdracht van Franco op 26 september 1937 is het meest bekend. Over het aantal slachtoffers van het fascistische regime zijn de bronnen verdeeld. Onder de vluchtelingen bevonden zich meer dan 35.000 kinderen. In ‘Kortgeknipt’ worden de vlucht, de overlevingstocht en de zoektocht van twee van deze kinderen beschreven. Angel van 9 jaar ontvlucht met zijn familie San Sebastian in de hoop in de heilige stad Guernica een veilig onderkomen te vinden en Carmela, een pubermeisje van 14 jaar, woont in Guernica en is de enige overlevende van het gruwelijke bombardement. De kinderen worden geëvacueerd naar Vlaanderen en proberen zich daar staande te houden in het voor hen vreemde land. Een aangrijpend verhaal over de levenslange gevolgen van oorlogsleed voor twee kinderen die slachtoffer zijn van de Spaande Burgeroorlog. Het is de schrijfster (1954) heel goed gelukt zich in te leven in de gevoelsw…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En de zee nam Eben mee (2005)
  • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia

Suggesties