Dvd
Frans

La double vie de Véronique

Krzysztof Kieslowski (regisseur), Irene Jacob (acteur), Philippe Volter (acteur)
De Poolse Veronika en de Franse Véronique zijn elkaars dubbelgangster. Hoewel ze elkaar niet kennen, zijn hun levens op een vreemde manier met elkaar verbonden
Onderwerp
Vrouwen
Titel
La double vie de Véronique
Regisseur
Krzysztof Kieslowski
Acteur
Irene Jacob Philippe Volter
Taal
Frans
Uitgever
A-Film, 2007 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1991
Speelduur
93 min.
Aantekening
Afwisselend Frans en Pools gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
8716777921319
mooov

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speelfilm uit 1991 van de Poolse regisseur Krysztof Kieslowski (1941-1996), vooral bekend door de tiendelige serie Dekalog (1988) In de hoofdrol Irène Jacob, later ook te zien in Kieslowski's Trois couleurs: rouge. Zij speelt een dubbelrol als de Poolse Veronika en de Franse Véronique die elkaars dubbelgangster zijn. Hoewel ze elkaar niet kennen, zijn hun levens op een vreemde manier met elkaar verbonden. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: '(...) Dit fascinerende gebeuren vindt plaats in rap tempo binnen het eerste half uur en glijdt het oog voorbij in adembenemende shots en prachtige beelden (...) Deze tweede, en grotere helft is veel minder boeiend en lang niet zo sterk. (...)' De dvd bevat geen extra's.

Over Krzysztof Kieslowski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Alberto Terrile

Krzysztof Kieślowski ( uitspraak (info / uitleg)) (Warschau, 27 juni 1941 – aldaar, 13 maart 1996) was een invloedrijke, Poolse filmregisseur en scenarist, internationaal bekend om de filmcycli Trois couleurs en Dekaloog.

Biografie

Zonder carrièredoelstellingen voor ogen ging Kieślowski in 1957 theaterwetenschappen studeren aan de kleinkunstacademie in Warschau. In 1964 werd hij na twee eerdere mislukte pogingen toegelaten tot de filmschool van Łódź (waar ook onder meer Roman Polański en Andrzej Wajda hun vak leerden), waar hij regie studeerde. In 1967 huwde hij Maria Cautillo, zij kregen samen een dochter, Marta, in 1972.

Na zijn opleiding werkte Kieślowski als documentairemaker voor verschillende televisiemaatschappijen. Zijn bekendste documentaire uit deze tijd, Gospodarze (Workers '71), over de Poolse massastaking in 1970, werd gecensureerd door Poolse autoriteiten. Onder ander…Lees verder op Wikipedia