Dvd
Frans

Trois couleurs : een trilogie

Krzysztof Kieslowski (regisseur)

Trois couleurs : een trilogie

Bevat
Titel
Trois couleurs : een trilogie
Regisseur
Krzysztof Kieslowski
Taal
Frans
Uitgever
A-Film Home Entertainment, 2002
3 dvd-video's
Oorspr. opname
1993
Speelduur
ca. 278 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777001622

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speciale editie van de kleurentriologie van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski over de universele waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap. De drie films in deze trilogie zijn benoemd naar de kleuren van de Franse vlag. In Bleu (1993) verliest een vrouw (Juliette Binoche) haar man en haar dochter bij een ongeval. Ze besluit het verleden te laten rusten en een nieuw leven te beginnen. In Blanc (1993) wil een mooie Française (Julie Delpy) scheiden van een Poolse kapper omdat er nooit echt sprake is geweest van een huwelijksvoltrekking. In Rouge (1994) ontmoet een studente (Irene Jacob) die haar brood verdient als mannequin een mysterieuze rechter die zijn buren begluurt en afluistert. Langzaam groeien ze naar elkaar toe. Als extra bevatten de drie dvd-video's ieder o.a. Een filmstudie van Kieslowski, audiocommentaar bij verschillende scènes van regisseur en spelers en de muziek uit de films.

Over Krzysztof Kieslowski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Alberto Terrile

Krzysztof Kieślowski ( uitspraak (info / uitleg)) (Warschau, 27 juni 1941 – aldaar, 13 maart 1996) was een invloedrijke, Poolse filmregisseur en scenarist, internationaal bekend om de filmcycli Trois couleurs en Dekaloog.

Biografie

Zonder carrièredoelstellingen voor ogen ging Kieślowski in 1957 theaterwetenschappen studeren aan de kleinkunstacademie in Warschau. In 1964 werd hij na twee eerdere mislukte pogingen toegelaten tot de filmschool van Łódź (waar ook onder meer Roman Polański en Andrzej Wajda hun vak leerden), waar hij regie studeerde. In 1967 huwde hij Maria Cautillo, zij kregen samen een dochter, Marta, in 1972.

Na zijn opleiding werkte Kieślowski als documentairemaker voor verschillende televisiemaatschappijen. Zijn bekendste documentaire uit deze tijd, Gospodarze (Workers '71), over de Poolse massastaking in 1970, werd gecensureerd door Poolse autoriteiten. Onder ander…Lees verder op Wikipedia