Titel
Illumination
Regisseur
Krzysztof Zanussi
Componist
Wojciech Kilar 1932-2013
Uniforme titel
Iluminacja
Taal
Pools
Uitgever
Second Run, © 2013
1 dvd-video + tekstboekje (11 p.)
Oorspr. opname
1972
Speelduur
89, 46 min.
Aantekening
Pools gesproken, Engels ondertiteld
EAN
5060114150720

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Over Krzysztof Zanussi

GFDL 1.2 - Foto van/door Eva K. / Eva K.

Krzysztof Pius Zanussi (Warschau, 17 juni 1939) is een Pools filmregisseur.

Zanussi studeerde eerst natuurkunde aan de universiteit van Warschau en daarna wijsbegeerte aan de universiteit van Krakau. Hij sloot zijn studie af aan de filmschool van Łódź. Zijn afstudeerproject won verschillende internationale prijzen. In 1969 regisseerde hij zijn eerste speelfilm. Met het drama Rok spokojnego słońca won hij in 1984 de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Zijn werk is kritisch voor de samenleving en analyseert vaak zowel innerlijke als maatschappelijke conflicten. Zanussi is hoogleraar aan de universiteit van Silezië.

Filmografie (selectie)

  • 1969: Struktura kryształu
  • 1970: Życie rodzinne
  • 1971: Za ścianą
  • 1972: Iluminacja
  • 1974: Bilans kwartalny
  • 1974: The Catamount Killing…Lees verder op Wikipedia