Twee Amerikaanse secretaresses worden in 1956 ingezet om een Russische editie van 'Dokter Zjivago' Rusland in te smokkelen; naarmate hun missie vordert komen de twee dichter tot elkaar.
Titel
Wat we niet vertelden
Auteur
Lara Prescott
Vertaler
Ellis Post Uiterweer Anna Post Uiterweer Renée Zwijsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secrets we kept
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2020] | Andere uitgaven
395 p.
ISBN
9789044361773 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lauwe oorlog

Het waargebeurd spionageverhaal rond Dokter Zjivago schrijft zichzelf, zou je denken. Jammer dat debutante Lara Prescott zich beperkt tot gekwebbel in de koffiekamer.

Elk tijdperk kent zijn cultuurstrijd. Tegenwoordig wordt die uitgevochten met bekers pis en Twittergetrol, maar tijdens de Koude Oorlog werden de grove middelen ingezet. De vete tussen het vrije Westen en het communistische blok beperkte zich niet tot een wapenwedloop of moordaanslagen op Fidel Castro. Amerika en de Sovjet-Unie probeerden elkaar tot in de ruimte af te troeven, waarbij men niet keek op een dode hond meer of minder, en op aardse sportmanifestaties werden de grenzen van dopinggebruik en gender meermaals afgetast.

Je kunt je het nu amper voorstellen, maar de CIA gebruikte zelfs kunst – u weet wel, dat product dat overgesubsidieerde linkse hobbyisten afleveren – om de communistische harten en geesten tot het kapitalisme te bekeren. Zo werd Jackson Pollock stiekem door de CIA gesteund en zorgde die geheime dienst dat verboden kunst van afvallige Sovjetburgers alsnog in circulatie werden gebracht.

Het beroemdste literair voorbeeld: Dokter Zjivago…Lees verder

Het is 1956 als de Russische auteur Boris Pasternak zijn roman 'Dokter Zjivago' voltooit. Hij weet dat de kans groot is dat de Russische bevolking dit boek niet te lezen krijgt, omdat het kritisch is over de Russische samenleving en geschiedenis. De CIA is op de hoogte van deze roman en wil het boek inzetten als cultureel wapen tijdens de Koude Oorlog. Om een Russische editie Rusland in te smokkelen, worden twee secretaresses van de CIA, Irina en Sally, ingezet. Terwijl hun missie voortduurt, worden zij steeds closer. Zal het lukken om het boek voor de Russische bevolking beschikbaar te krijgen? Spannende roman van de Amerikaanse Lara Prescott, die voor de roman research gedaan heeft in Washington, Londen, Parijs en Moskou. Ze stuitte op het verhaal toen de CIA 99 dossiers rondom de zaak vrijgaf. De plot is goed uitgewerkt en de personages worden mooi uitgediept. De schrijfstijl is vlot en de verschillen in omgeving en culturen tussen Rusland en de Verenigde Staten worden duidelijk zi…Lees verder