Antichrist : written and directed by Lars Von Trier

Lars Von Trier (regisseur), Kristian Andersen (componist), Willem Dafoe (acteur)
Een man neemt zijn vrouw mee naar hun vakantiehuisje in het bos om de dood van hun zoontje te verwerken
Onderwerp
Rouwproces, Natuur
Titel
Antichrist : written and directed by Lars Von Trier
Regisseur
Lars Von Trier
Componist
Kristian Andersen
Acteur
Willem Dafoe Charlotte Gainsbourg
Taal
Engels
Uitgever
Wild Bunch, 2014 | Andere uitgaves
1 blu-ray
Oorspr. opname
2009
Speelduur
104 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8718836861475
mooov

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een psychologische horrorfilm uit 2009 van Lars von Trier (Breaking the waves; The idiots) met in de hoofdrollen de topacteurs Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg. Na de dood van hun driejarige zoontje door een tragisch ongeval is een vrouw bijna krankzinnig van verdriet, woede en schuldgevoel. Haar man, psychotherapeut, neemt haar mee naar hun vakantiehuisje in de bossen, juist omdat ze erg bang is voor die omgeving, om samen hun rouw te verwerken. Langzamerhand loopt de situatie uit de hand. De film bevat een aantal schokkende scènes. Jann Ruyters (Trouw 29-10-'09) schrijft dat Von Trier ten onrechte beschuldigd is van vrouwenhaat, omdat de film ook gezien kan worden als een feministisch manifest. '(...) zijn meest waarachtige, meest persoonlijke film, meesterlijk en potsierlijk en kinderlijk, maar ook ernstig (...)'. Barend de Voogd (Filmkrant ): '(...) Antichrist loopt over van de ideeën, en dat maakt het ondanks de tekortkomingen tot een fascinerende film. Von Triers openheid ov…Lees verder

Over Lars Von Trier

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rita Molnár

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief.

Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)

Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 aan de Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film:…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek