Dvd
Engels
Als de Tjechische immigrante Selma ook 's nachts gaat werken in een machinefabriek om zo geld te sparen voor de oogoperatie voor haar zoontje wordt zij bestolen door de buurman en vals beschuldigd van roofmoord.
Titel
Dancer in the dark / written and directed by Lars Von Trier
Regisseur
Lars Von Trier
Acteur
Björk Catherine Deneuve David Morse Peter Stormare 1953-
Taal
Engels
Uitgever
Cinéart, [2018] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2000
Speelduur
139 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Duits
EAN
5051083132121
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zweedse musical van Lars von Trier (Nymphomania; Breaking the waves). met zangeres Björk en Catherine Deneuve. De Tjechische Selma is in 1964 geëmigreerd naar de VS. Evenals haar zoontje lijdt ze aan een ernstige oogziekte en gaat ook 's nachts gaat werken in een machinefabriek om voldoende geld te sparen voor zijn oogoperatie. Ze wordt bestolen door de buurman en valselijk beschuldigd van roofmoord. Om het ééntonige werk wat dragelijker te maken, droomt Selma met haar vriendin Kathy weg in een wereld van muziek en geluk. Dana Linssen (NRC 25-10-'00): 'Toch is het cinefiele bewustzijn over de werking van filmische middelen en genres zelf, hetgene wat mij nog het meeste aan Dancer in the dark ontroerde. Meer dan de direct naar je strot grijpende misère of de slim-manipulatieve manier waarop von Trier je emoties bespeelt. Dancer in the dark is geen musicalpastiche of -parodie, maar een perfecte musical over de bijzondere betovering en louterende werking die musicals kunnen hebben.' Win…Lees verder

Over Lars Von Trier

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rita Molnár

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief.

Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)

Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 aan de Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film:…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek