Het ziekenhuis The Kingdom lijkt op het eerste gezicht een bolwerk van de zuiver rationele medische wetenschap maar achter deze façade schuilt een heel andere wereld, en waart een geest van een in 1919 vermoord meisje rond
Bevat
Disc 1 en 2 The Kingdom I
Disc 3 en 4 The kingdom II
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
The kingdom. I + II
Regisseur
Lars Von Trier
Acteur
Ernst-Hugo Järegård 1928-1998 Kirsten Rolffes Joachim Holbek
Uniforme titel
Riget 1 + 2
Taal
Deens
Uitgever
Haarlem: Moskwood Media, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
4 dvd-video's : 274 min, 287 min.
Oorspr. opname
1994, 1997
Aantekening
Deens gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
ISBN
9789059393530

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Deense regisseur Lars van Trier (Breaking the waves) maakte The kingdom I (1994) en II (1997) oorspronkelijk als vierdelige televisieseries. De films, die het midden houden tussen ziekenhuissoap en bizarre horror, spelen zich af in het ziekenhuis The Kingdom. Dit op het eerste gezicht bolwerk van zuiver rationele medische wetenschap blijkt nog een heel andere kant te hebben. Er waart een geest rond van een in 1919 vermoord meisje. Ook wordt er op onethische wijze gerommeld met patiënten en organen en verdwijnen dossiers spoorloos. De series zijn in Nederland door de VPRO op televisie uitgezonden. NRC: 'Een baanbrekende, verfrissende en hemelschokkende tv-serie (...) een soort Medisch Centrum West voor de intelligentia.' Gerdien Linthorst (Volkskrant 11-6-'98): 'Meer dan de ontwikkelingen boeien uiteindelijk de dialogen waarin Von Trier met zijn gebruikelijke zwarte humor klassieke tegenstellingen als goed en kwaad, leven en dood, orde en chaos op de hak neemt.' De dvd's bevatten di…Lees verder

Over Lars Von Trier

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rita Molnár

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief.

Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)

Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 aan de Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film:…Lees verder op Wikipedia