Boek
Nederlands

Echte vrouwen koken anders

Laura Esquivel (auteur), Erdmute Klein (samensteller), Ethel Portnoy (auteur)
Verhalenbundel, samengesteld uit zelfstandig te lezen fragmenten uit romans van voornamelijk vrouwelijke schrijvers, waarin koken en voedsel een belangrijke, soms morbide rol spelen.
Onderwerp
Eetcultuur
Titel
Echte vrouwen koken anders / Laura Esquivel, Ethel Portnoy, Alice B. Toklas ... [et al.] ; samengest. door Erdmute Klein
Auteur
Laura Esquivel Ethel Portnoy Alice B. Toklas
Samensteller
Erdmute Klein
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Byblos, 2001
172 p.
ISBN
90-5847-205-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Erdmute Klein stelde een thematische verhalenbundel samen over bijzondere vrouwen en koken. De opgenomen teksten zijn zeer divers. Er zijn twee essayistische bijdragen van Ethel Portnoy uit haar recent gepubliceerde bundel Zielespijs en wat verder ter tafel komt. Er is een fragment uit Rode rozen en tortilla's, de bestseller van Laura Esquivel. Van Aya Zikken werd een reisverhaal opgenomen over een bedoeïenensjeik in de Negev-woestijn. Er zijn twee jamrecepten van de journaliste Debby Bull, die o.a. schrijft voor 'Rolling Stone' en 'Interview'. Het zijn twee voorbeelden uit haar roman Blauw van jou, waarin ieder hoofdstuk begint met instructies voor het maken van jam, gelei en chutney. Van Maria Orsini Natale werd een fragment uit De pastakoningin opgenomen, het levensverhaal van Francesca Montosi, die aan het einde van de 19e eeuw in Italië een succesvol pastabedrijfje opbouwde. Het fotomodel Christine Leunens schreef een erotisch verhaal over vlees. Roa…Lees verder
Verhalenbundel, samengesteld uit zelfstandig te lezen fragmenten uit bekende romans van, op twee na, allemaal vrouwelijke schrijvers als: Laura Esquivel, Ethel Portnoy, Aya Zikken, Pat Conroy e.a. Alle bijdragen hebben gemeen dat koken en voedsel er een belangrijke rol in spelen, soms op het zeer morbide af, zoals in Christine Leunens 'Vlees'. De recepten in de verhalen zijn niet echt om na te koken, vooral ook omdat uitleg over bepaalde ingrediënten of een nadere toelichting ontbreekt. Achterin een bronvermelding. Aardige bundel voor een breed publiek, correcte vertaling. Aantrekkelijk omslag, normale druk.

Over Laura Esquivel

Laura Esquivel Valdés (Mexico-Stad, 30 september 1950) is een Mexicaans schrijfster.

Esquivel was eerst lerares, werkte bij een kindertheater en schreef kinderprogramma's voor de Mexicaanse televisie. Esquivel werd beroemd door haar roman Como agua para chocolate (Rode rozen en tortilla's), die in 33 talen vertaald is en in 1992 werd verfilmd door haar echtgenoot Alfonso Arau. De meeste van Esquivels werken vallen onder het genre van het magisch realisme.

Bibliografie (selectie)

  • 1989 - Rode rozen en tortilla's (Como agua para chocolate)
  • 1995 - De wetten van de liefde (La ley del amor)
  • 1998 - Íntimas suculencias
  • 1999 - Estrellita marinera
  • 2000 - El libro de las emociones
  • 2001 - De liefde van Don Júbilo (Tan veloz como el deseo)
  • 20…Lees verder op Wikipedia

Suggesties