Boek
Nederlands
Verhalen van binnen- en buitenlandse auteurs over Mexico.
Titel
Leesgids Mexico / verhalen van Laura Esquivel, Carlos Fuentes, Octavio Paz ... [et al.]
Auteur
Laura Esquivel Carlos Fuentes 1928-2012 Octavio Paz
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Sirene, 2002
366 p.
Aantekening
Ondertitel op omslag : Verhalen uit en over Mexico
ISBN
90-5831-149-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

0 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Om de veelzijdige facetten van een land als Mexico afdoend te beschrijven is méér nodig dan enkel een handvol goedgemikte woorden. De geschiedenis van Mexico is zo dramatisch geladen, de cultuur zo inheems en tegelijk zo verrassend modern, de volksaard zo intens uitbundig, dat enkel een verzamelboek als dit, waarin een schare auteurs zijn aanbreng doet, die rijkdom vermag te etaleren. Niet minder dan twee dozijn autochtone en buitenlandse auteurs dragen hun steentje bij aan deze leesgids, van de 16e-eeuwse chroniqueur Bernal Díaz del Castillo tot bestseller-auteur Laura Esquivel en dichter-schrijver Octavio Paz. Afwisselend krijgen we zo historische verslagen voorgeschoteld naast reisreportages van globetrotters of journalisten, ingebed in een keur fictieverhalen van nationale literaire grootheden zoals Juan Rulfo, Rosario Castellanos, Carlos Fuentes, Elena Poniatowska enz. De onderscheiden fragmenten, literaire en andere, lijken niet lukraak te zijn gekozen maar wel zo dat, naarmate …Lees verder
Deze leesgids is een kennismaking met literatuur uit of over Mexico. Opgenomen is een volstrekt willekeurige verzameling verhalen en (roman)fragmenten. Tien van de vierentwintig teksten betreft vertaald werk van Mexicaanse auteurs. Van de overige teksten zijn de meeste geschreven door Nederlandse auteurs, maar is Mexico de plaats van handeling of het onderwerp van beschouwing. Het lijkt of het enige selectiecriterium is, dat het werk in Nederland nog algemeen verkrijgbaar is. Bekende auteurs als Esquivel, Fuentes, Paz en Rulfo ontbreken niet, vele anderen wier werk niet meer herdrukt wordt (of bij een andere uitgever is ondergebracht?) wel. De informatie over de opgenomen auteurs beslaat niet meer dan 2 of 3 regels. Paperbackeditie, kleine druk.

Over Laura Esquivel

Laura Esquivel Valdés (Mexico-Stad, 30 september 1950) is een Mexicaans schrijfster.

Esquivel was eerst lerares, werkte bij een kindertheater en schreef kinderprogramma's voor de Mexicaanse televisie. Esquivel werd beroemd door haar roman Como agua para chocolate (Rode rozen en tortilla's), die in 33 talen vertaald is en in 1992 werd verfilmd door haar echtgenoot Alfonso Arau. De meeste van Esquivels werken vallen onder het genre van het magisch realisme.

Bibliografie (selectie)

  • 1989 - Rode rozen en tortilla's (Como agua para chocolate)
  • 1995 - De wetten van de liefde (La ley del amor)
  • 1998 - Íntimas suculencias
  • 1999 - Estrellita marinera
  • 2000 - El libro de las emociones
  • 2001 - De liefde van Don Júbilo (Tan veloz como el deseo)
  • 20…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek