Boek
Nederlands

In het grote bos

Ook verschenen als Het kleine huis in het grote bos

Laura Ingalls Wilder (auteur), Garth Williams (illustrator)
+1
In het grote bos
×
In het grote bos In het grote bos

In het grote bos

Ook verschenen als Het kleine huis in het grote bos

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kleine Laura woont met haar familie in de 19e eeuw in de bossen van Noord-Amerika. Daar is het gezellig en veilig, ook al sluipt er wel eens een beer om het huis. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 9
Titel
In het grote bos / Laura Ingalls Wilder ; met tek. van Garth Williams
Ook verschenen als
Het kleine huis in het grote bos
Auteur
Laura Ingalls Wilder
Illustrator
Garth Williams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Litte House in the big woods
Editie
15de dr.
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2008 | Andere uitgaves
154 p. : ill.
ISBN
9789021619552

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ca. 6-jarige Laura woont met haar oudere zusje Mary en baby Carrie, vader en moeder, in de bossen van Noord-Amerika. Dagelijks moeten de meisjes meehelpen in het huis en op het land. Centraal in het klassieke (autobiografische) kinderboek uit 1932 staat overleven in een wilde natuur. Via akkerbouw en jacht houdt het gezin zich in leven en weet het voldoende voorraad op te bouwen voor de wintermaanden. Uitvoerig en zeer gedetailleerd worden de processen beschreven die te maken hebben met het vergaren en conserveren van voedsel. Zwart-wittekeningen (uit 1953) ondersteunen de tekst hierbij. De indeling in hoofdstukken verhoogt mede de leesbaarheid. De gehanteerde normen en waarden zullen anno 2003 misschien bevreemden, maar de huiselijkheid, liefde en 'eenvoudige' bronnen van geluk zullen indruk maken. Deel een van de serie 'Het kleine huis'*, onafhankelijk te lezen van de verdere delen. De vertaling van deze herdruk is in 2003 bewerkt. De tekst is toen opnieuw geredigeerd, wat inhoud…Lees verder

Over Laura Ingalls Wilder

Laura Elisabeth Ingalls Wilder (Pepin (Wisconsin), 7 februari 1867 – Mansfield (Missouri), 10 februari 1957) was een Amerikaans schrijfster, bekend van onder andere de boekenserie Het kleine huis op de prairie. Ze was de moeder van de schrijfster Rose Wilder Lane.

Levensloop

Wilder werd geboren als dochter van de Amerikaanse pioniers Caroline en Charles Ingalls. Met haar ouders reisde ze per huifkar naar Kansas, Minnesota, Iowa en South Dakota. Vaak bouwde haar vader een huis als ze op een nieuwe bestemming aankwamen. Nu staan er op die plaatsen replica's van die huizen.

Uiteindelijk bleef de familie in De Smet (South Dakota). Daar maakte Almanzo Wilder Laura Ingalls het hof en ze trouwde met hem op 25 augustus 1885. Op 5 december 1886 werd hun dochter Rose geboren. In augustus 1889 kregen ze een tweede kind, een zoon, die na enkele dagen overleed. De familie Wilder vertrok naar Florida. Dit verblijf was echter kor…Lees verder op Wikipedia

Suggesties