Boek
Nederlands

Mijn grote schuld : gedichten

Laurens Ham (auteur)
+1
Mijn grote schuld : gedichten
×
Mijn grote schuld : gedichten Mijn grote schuld : gedichten

Mijn grote schuld : gedichten

Dichtbundel met als centraal thema de invloed van het toerisme op de mens en de natuur.
Titel
Mijn grote schuld : gedichten
Auteur
Laurens Ham 1985-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2018 | Andere uitgaven
61 p.
ISBN
9789028427129 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Debuutbundel van Laurens Ham (1985). Hij is docent Moderne Nederlandse Letterkunde en essayist en dat merk je aan zijn poëzie: die is talig, gelaagd, conceptueel. De bundel bestaat uit zes cycli met één thematische rode draad: het toeristisch ingrijpen van de mens. De mensheid wordt er niet beter van en de dichter zelf trekt, zo blijkt al uit de titel, het boetekleed aan. Hij creëert een wereld waarin legenden worden herschreven en doet dat met politiek getinte verzen. Politiek engagement speelde ook al een grote rol in zijn promotieonderzoek. In 'Tuig, of de autonome mensmachine' blijft de dichter dicht bij zichzelf en dat levert mooie, op zichzelf staande gedichten op met regels als: 'ik gemotoriseerde yup / spuw mijn gal niet langer / bal mijn vlotte babbel / samen onder de bagagedrager'. Het mooiste beeld komt echter uit een andere reeks: 'Stilte neemt plaats / op het spreekgestoelte'. Voor de poëzieliefhebber die bij elke lezing iets nieuws wil ontdekken.

'Mijn grote schuld' op de rondvaartboot

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Dichten heeft wel iets van vissen. Er moet goed aas aan het haakje zitten, wil je je lezer je poëzie binnenhalen. Dit is aanlokkelijk aas: "mijn grote schuld triomfeert/ op de rondvaartboot". Je veert er meteen van op. Wat is dit nu weer? Wat - of wie - is die schuld? En waarom zit die op een toeristische boot? Veel vragen, maar de lezer is binnen. Dat heeft de dichter met zeven woorden bereikt.

Die dichter is Laurens Ham, een debutant. 'Mijn grote schuld' is de titel van zijn eerste bundel - niet zijn eerste publicatie, overigens, want Ham is wetenschapper en schrijft regelmatig over literatuur.

In de openingsreeks van zijn debuut gaat 'mijn grote schuld' op reis. Je zou die 'schuld' kunnen zien als de personificatie van de moderne reiziger, de mens die zijn talen spreekt, die er goed uitgerust op uit trekt, apparatuur bij de hand om het wildlife vast te leggen.

Maar hij zou geen 'schuld' heten als dat gereis louter…Lees verder