Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Beschavingen : roman

Laurent Binet (auteur), Liesbeth van Nes (vertaler)
Op het moment dat de beschaving in Europa onder Karel V grote hoogten bereikt, zet Incaleider Atawalpa met zijn gevolg voet op Portugese bodem. In de onvermijdelijke confrontaties met rooms-katholieke vorsten en kerkleiders blijken de Inca’s steeds net iets sterker en slimmer, waardoor ze uiteindelijk vanuit Spanje een heel nieuw koninkrijk opbouwen.
Titel
Beschavingen : roman
Auteur
Laurent Binet
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Civilizations
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
361 p.
ISBN
9789029093866 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Paarden, ijzer en ziektekiemen

Roman. Laurent Binet zet in Beschavingen de geschiedenis op zijn kop. De schrijver heeft zich blijkbaar kostelijk geamuseerd.

Boeken worden vaak verfilmd, verstript of bewerkt tot ­videogames. Laurent Binet past in Beschavingen het omgekeerde procedé toe en transformeert een videogame in een boek. De oorspronkelijke titel van zijn jongste, Civilizations, verwijst naar de gelijknamige serie computerspellen, waarbij de spelers uit het niets een imperium moeten opbouwen. Zoiets is een kolfje naar de hand van de Franse schrijver, die wel vaker creatief omspringt met de feiten. En die aanpak werpt vruchten af. HhhH, zijn bejubelde debuutroman over de aanslag op de SS'er Reinhard Heydrich, werd in 2010 bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman. Vijf jaar later hielp hij de Franse intellectueel Roland Barthes om zeep in De zevende functie van de taal, wat hem de Prix du Roman Fnac en de Interallié opleverde. Voor zijn derde en jongste mocht de auteur ­vorig najaar de Grand Prix du ­Roman de l'Académie Française in ontvangst nemen.

Beschavingen is een wat-als-ro…Lees verder

In de trant van het gezegde van Pascal dat alles anders zou zijn verlopen als de neus van Cleopatra iets korter was geweest, schreef Laurent Binet (1972) deze (door de Académie Française bekroonde) hypothetisch historische roman. Hierin zal Columbus Amerika niet ontdekken en zullen de Inca's vanuit Lissabon van ons oude continent de nieuwe wereld maken, waarin zij Karel V opzij zetten, de achterlijke praktijken van de Inquisitie aanpakken en de christenen overtuigen van het gelijk van hun Zonnegod. Het gehanteerde procedé met reminiscenties aan Voltaire en Montesquieu geeft een ironische kijk op onze vermeende suprematie, maar zal de lezer door de overvloedige documentatie en opsommerige details meer cerebrale uitdaging dan leesplezier verschaffen. Binet debuteerde in 2010 met 'HHhH' dat bekroond werd met diverse prijzen.

Over Laurent Binet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 07:53, 4 June 2010 (UTC)

Laurent Binet (Parijs, 19 juli 1972) is een Frans schrijver. Hij verkreeg bekendheid met zijn verzetsroman HhhH uit 2009.

Leven en werk

Binet is de zoon van een historicus en studeerde literatuur in Parijs. In 1996 vervulde hij zijn vervangende dienstplicht in Košice, Slowakije, waar hij Frans doceerde aan een luchtmachtschool. Sindsdien is hij leraar moderne literatuur in Parijs en werkt hij ook aan de Universiteit van Vincennes Saint-Denis (Universiteit van Parijs VIII).

In 2000 publiceerde Binet zijn surrealistische vertelling Forces et faiblesses de nos muqueuses ('Sterke en zwakke kanten van onze slijmvliezen', niet vertaald) en in 2004 verscheen zijn boek La Vie professionnelle de Laurent B. ('Het beroepsleven van Laurent B', niet vertaald), over zijn ervaringen als docent Frans.

Internationale bekendheid verwierf Binet met zijn debuutroman HHhH (acroniem voor Himmlers Hirn hei…Lees verder op Wikipedia