Daisy
Nederlands

De zevende functie van taal : roman

Laurent Binet (auteur), Liesbeth van Nes (vertaler), Hilde Lammertyn (verteller)
Na de vermeende moord op de Franse taalkundige/filosoof Roland Barthes wordt een onderzoek ingesteld naar een belangrijk document.
Titel
De zevende functie van taal : roman
Auteur
Laurent Binet
Vertaler
Liesbeth van Nes
Verteller
Hilde Lammertyn  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La septième fonction du langage
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
14:06
Oorspr. uitgever
Meulenhoff
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Een roman moet oneerbiedig zijn'

Semioticus Roland Barthes is in 1980 niet verongelukt, maar vermoord. Zijn collega-intellectuelen zijn de hoofdverdachten. Net als in zijn internationaal bejubelde HhhH over de aanslag op een SS'er gaat schrijver Laurent Binet in De zevende functie van taal creatief om met feiten. De roman levert hem lof en banbliksems op. 'Humor en ernst sluiten elkaar niet uit.'

Marijke Arijs

Zes jaar geleden gooide Laurent Binet (43) hoge ogen met HhhH. Die spectaculaire debuutroman over de aanslag van twee Tsjechische verzetsstrijders op de SS'er Reinhard Heydrich werd bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman. In De zevende functie van de taal, bekroond met de Prix Interallié, laat hij de Franse intellectueel Roland Barthes vermoorden. Van de Tweede Wereldoorlog naar het Frankrijk van Mitterrand, het is voor Binet maar een kleine stap.

Roland Barthes overleed op 25 februari 1980 nadat hij was aangereden door een bestelbusje. Waarom denkt u dat hij is vermoord?

'Twee dingen leken me een geschikt uitgangspunt voor een detectiveroman: Barthes kwam van een diner bij François Mitterrand, een buitengewoon machiavellistische figuur, en had geen papieren of sleutels bij zich. Bovendien was hij een semioticus. De tekenleer houdt zich bezig met tekens en aanwijzingen en is dus bij uitstek de w…Lees verder

Als Roland Barthes, literatuur- en taalwetenschapper, op 25 februari 1980 na zijn lunch met presidentskandidaat Mitterand verstrooid de weg oversteekt, wordt hij geschept door een bestelauto en sterft. Hij is dan 64. Uitgangspunt voor een satirische detectiveroman, waarin Binet (Parijs, 1972) in een kruidig mengsel van feit en fictie de toenmalige intellectuele elite met naam en toenaam karikaturaal de maat neemt. Als blijkt dat het in feite gaat om een politieke moordaanslag, dat daarbij ook een explosief document ontvreemd is, openen commissaris Bayard en linguïst Herzog een grensoverschrijdende jacht. Politieke, filosofische en taalkundige implicaties zoals de 'French Theory', taal als sleutel tot de macht (zie titel), lopen als rode draden door het onderzoek en kleuren de kluchtige poppenkasterij van de intellectuele noblesse. Na zijn internationale bestseller uit 2010 'HhhH' (Himmlers hersens heten Heydrich) boekt Binet (1972) nu opnieuw succes met een brutale parodie, bekroond m…Lees verder

Over Laurent Binet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 07:53, 4 June 2010 (UTC)

Laurent Binet (Parijs, 19 juli 1972) is een Frans schrijver. Hij verkreeg bekendheid met zijn verzetsroman HhhH uit 2009.

Leven en werk

Binet is de zoon van een historicus en studeerde literatuur in Parijs. In 1996 vervulde hij zijn vervangende dienstplicht in Košice, Slowakije, waar hij Frans doceerde aan een luchtmachtschool. Sindsdien is hij leraar moderne literatuur in Parijs en werkt hij ook aan de Universiteit van Vincennes Saint-Denis (Universiteit van Parijs VIII).

In 2000 publiceerde Binet zijn surrealistische vertelling Forces et faiblesses de nos muqueuses ('Sterke en zwakke kanten van onze slijmvliezen', niet vertaald) en in 2004 verscheen zijn boek La Vie professionnelle de Laurent B. ('Het beroepsleven van Laurent B', niet vertaald), over zijn ervaringen als docent Frans.

Internationale bekendheid verwierf Binet met zijn debuutroman HHhH (acroniem voor Himmlers Hirn hei…Lees verder op Wikipedia