Boek
Frans
Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias 'de beul van Praag' en 'het blonde beest', is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi's die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem HhhH': Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.
Titel
HHhH : roman
Auteur
Laurent Binet
Taal
Frans
Parallelle titel
Himmlers Hirn heisst Heydrich
Uitgever
Paris: Grasset, 2022 | Andere uitgaven
440 p.
ISBN
9782246760016 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Reinhard Heydrich, hoofd van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, werd beschouwd als de gevaarlijkste man van het Derde Rijk. Als Reichsprotektor van Bohemen-Moravie was hij zo gehaat dat de Tjechische regering in ballingschap te Londen twee verzetsstrijders op missie uitzond om hem te liquideren. Deze 'Operatie Anthropoïde' zou dramatische gevolgen hebben. De jeugdige Franse auteur Laurent Binet (37) beschrijft in zijn debuutroman dit aangrijpende verhaal. Hij bedient zich van een eenvoudige, klassieke stijl, leeft zich met sympathie in in de psychologie van zijn hoofdpersonen, beschrijft uitvoerig de historische context en voert vakkundig de spanning op, ook voor de lezer die de afloop al kent. Origineel is dat hij zich tijdens het schrijven steeds afvraagt of hij omwille van het literaire effect niet een loopje neemt met de werkelijkheid, wat de authenticiteit van zijn relaas aanzienlijk ten goede komt. Een meesterlijk debuut, terecht bekroond met de Petit Goncourt. Paperback; norma…Lees verder

Over Laurent Binet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 07:53, 4 June 2010 (UTC)

Laurent Binet (Parijs, 19 juli 1972) is een Frans schrijver. Hij verkreeg bekendheid met zijn verzetsroman HhhH uit 2009.

Leven en werk

Binet is de zoon van een historicus en studeerde literatuur in Parijs. In 1996 vervulde hij zijn vervangende dienstplicht in Košice, Slowakije, waar hij Frans doceerde aan een luchtmachtschool. Sindsdien is hij leraar moderne literatuur in Parijs en werkt hij ook aan de Universiteit van Vincennes Saint-Denis (Universiteit van Parijs VIII).

In 2000 publiceerde Binet zijn surrealistische vertelling Forces et faiblesses de nos muqueuses ('Sterke en zwakke kanten van onze slijmvliezen', niet vertaald) en in 2004 verscheen zijn boek La Vie professionnelle de Laurent B. ('Het beroepsleven van Laurent B', niet vertaald), over zijn ervaringen als docent Frans.

Internationale bekendheid verwierf Binet met zijn debuutroman HHhH (acroniem voor Himmlers Hirn hei…Lees verder op Wikipedia