Boek
Frans

La septième fonction du langage : roman

Laurent Binet (auteur)

La septième fonction du langage : roman

Na de vermeende moord op de Franse taalkundige/filosoof Roland Barthes wordt een onderzoek ingesteld naar een belangrijk document.
Titel
La septième fonction du langage : roman
Auteur
Laurent Binet
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Grasset, 2015 | Andere uitgaven
494 p.
Aantekening
Omslagondertitel : Qui a tué Roland Barthes?
ISBN
9782246776017 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na zijn indrukwekkende historische reconstructie ‘HHhH’, Prix Goncourt 2010, van een aanslag op Gestapo-chef Heydrich verrast Laurent Binet (1972) met een tweede roman in een geheel ander genre. Uitgangspunt is de dood van de beroemde Franse taalkundige en filosoof Roland Barthes bij een verkeersongeval in Parijs. Het toeval dat hij even daarvoor geluncht had met presidentskandidaat François Mitterrand gebruikt de schrijver met boosaardig plezier om dit 'fait divers' in te kleden als een moordaanslag, met als doel in bezit te komen van een onuitgegeven manuscript van de taalkundige Jakobson met de kennis waarvan de bezitter in het debat groot politiek gewin zal behalen. Het onderzoek naar daders en manuscript voert de lezer naar universitaire brandpunten en geheime genootschappen, waar authentieke personages als Sartre, Kristeva, Foucault, Derrida en Sagan met een collage van eigen citaten in pretentieus koeterwaals te kijk worden gezet. Een onweerstaanbaar geestige satire op de intel…Lees verder

Over Laurent Binet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Esby (talk) 07:53, 4 June 2010 (UTC)

Laurent Binet (Parijs, 19 juli 1972) is een Frans schrijver. Hij verkreeg bekendheid met zijn verzetsroman HhhH uit 2009.

Leven en werk

Binet is de zoon van een historicus en studeerde literatuur in Parijs. In 1996 vervulde hij zijn vervangende dienstplicht in Košice, Slowakije, waar hij Frans doceerde aan een luchtmachtschool. Sindsdien is hij leraar moderne literatuur in Parijs en werkt hij ook aan de Universiteit van Vincennes Saint-Denis (Universiteit van Parijs VIII).

In 2000 publiceerde Binet zijn surrealistische vertelling Forces et faiblesses de nos muqueuses ('Sterke en zwakke kanten van onze slijmvliezen', niet vertaald) en in 2004 verscheen zijn boek La Vie professionnelle de Laurent B. ('Het beroepsleven van Laurent B', niet vertaald), over zijn ervaringen als docent Frans.

Internationale bekendheid verwierf Binet met zijn debuutroman HHhH (acroniem voor Himmlers Hirn hei…Lees verder op Wikipedia