Boek
Nederlands

Het groot heksenboek

Laurie Cabot (auteur)

Het groot heksenboek

Verhandeling aan de hand van oude Keltische mythen over de autonome, intui͏̈tieve vrouw die haar krachten kan en wil gebruiken (de heks) en een beschrijving van het ontstaan van de moderne hekserij.
Bevat
Onderwerp
Hekserij
Titel
Het groot heksenboek
Auteur
Laurie Cabot
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001 | Andere uitgaves
603 p.
Aantekening
Vert. uit het Engels
ISBN
90-290-7002-1
Plaatsingssuggestie
908.5 (SISO) Modern heidendom ; Wicca (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het groot heksenboek bundelt twee reeds eerder verschenen boeken van de schrijfster Laurie Cabot: De heks in elke vrouw (1998) en De kracht van de heks (1989).

Volgens Laurie Cabot -- zelf al meer dan 40 jaar een witte heks -- zijn heksen gewone mensen. Uiterlijk zijn ze niet herkenbaar. Ze proberen door verhalen (uit de Keltische voor-christelijke traditie), door meditaties en door veel heksenoefeningen tot verlichting en zelfinzicht te komen. De heks, een archetypisch beeld, "is de magische kant van het wezen van elke vrouw. Zij is de geestelijke kern die alle vrouwen bezitten". De inzet van Laurie Cabol is vrouwen te helpen om het verbroken contact met die helende magische kern te herstellen.

In het boek De heks in elke vrouw belicht Cabot in 11 hoofdstukken een bepaald aspect van het vrouwzijn. Ieder hoofdstuk sluit af met oefeningen in de heksenleer en met bezweringen om de eigen heksenvermogens te vergroten.

De kracht van de he…Lees verder
Bundeling van twee eerder apart verschenen* boeken over hekserij. Het eerste is een verhandeling aan de hand van oude Keltische mythen over de autonome en intuïtieve vrouw die haar krachten kan en wil gebruiken, van oudsher de heks. Elk hoofdstuk begint met een inleidende tekst, die geïllustreerd wordt door een Keltische mythe. Dan volgen de ideeën van de schrijfsters over de wijze waarop 'de heks in ons' in deze tijd omgaat met daadkracht, seksuele macht, creativiteit, genezende vermogens, moederschap en de overgang naar wijze vrouw. Jammer is dat de tekst wat chaotisch van de hak op de tak springt en de lezer zich dus meer in het associatieve gedachtegoed van de auteur moet plaatsen dan nodig is. Het tweede boek beschrijft het ontstaan van de moderne hekserij. Volgens de schrijfster komt hekserij voort uit de oude natuurreligies. Deze opvatting is onjuist, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Westerse hekserij valt onder de categorie nieuwe religieuze bewegingen en heeft haar w…Lees verder